Nyheter

Ytmonterade glidande pollare

Ytmonterade glidande pollare
Matador är ett pollarsystem som består av en kombination av fasta och glidande säkerhetspollare som endast kräver ett monteringsdjup på mellan 100 och 150 mm. Systemet kan användas som alternativ till höj- och sänkbara säkerhetspollare som ofta kräver stora ingrepp och djupa betongfundament och som dessutom inte alltid kan användas då många vägar och gator inte är anpassade för detta.

Matador ytmonterade pollare finns både som fasta och glidande. Normalt kombineras två fasta pollare med en eller två glidande pollare som öppnas i sidled. Vid bredare öppningar kan fler fasta pollare monteras.

Eftersom pollarna alltid är synliga minskas skaderisken för föraren av fordonet när pollarna öppnas, men även skaderisken för fotgängare och cyklister minskas när dom inte riskerar att gå eller cykla in i pollare som kommer upp från marken. 

Pollarna är tillverkade av förzinkat stål med en hylsa av rostfritt stål. Bottendelen är ytbehandlad för att vara halkfria och kan även anpassas efter närliggande ytor.

Systemet kan förses med accesskontroll och automatik. Normal öppningshastighet är ca 6 sekunder men med EFO (Emergancy Fast Operation) kan öppningstiden minskas till ca 2 sekunder.

Konstruktionen levereras som en enhet och är enkel att montera. Pollarna monteras direkt på underlaget med expanderbult eller nedgjutning.

Matador pollare är provade enligt IWA 14-1 och stoppar en 7,2 ton tung lastbil i 64 km/h med ett fungerande system även efteråt.

Mått
Höjd: 1 140 mm. Bredd: Ø 254 mm.
Passagebredd med 2 glidande pollare ca 3 990 mm och med 1 glidande pollare ca 2 570 mm.

Systemet kräver enbart ett djup på 100-155 mm, beroende på utförande. Inga stora betongfundament behövs till skillnad från traditionella Säkerhetspollare, där exempelvis Säkerhetspollare av den typ som t ex monterats kring Riksdagshuset, enligt företaget själva, kan kräva ett fundament med djup minst 2000 mm samt minst 3,5 m3 armerad betong.


Matador tillverkas av brittiska HEALD och distribueras i Sverige av Secure Gates. I företagets produktsortimentet ingår även Raptor ytmonterade högsäkerhetspollare för användning där högre säkerhet krävs.

Skriven av Anna Göth

Nyheter

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.

Automatisk cykelpump utan el

Automatisk cykelpump utan el

Smekab Citylife har lanserat en ny automatisk cykelpump vid namn CANAIR. Cykelpumpen drivs av kvävgas och behöver därför ingen elanslutning vilket gör den mycket flexibel och lättplacerad vid exempelvis cykelparkeringar, resecentrum eller längs cykelvägar.

Ökad storstadskoncentration av lokalinvesteringarna

Ökad storstadskoncentration av lokalinvesteringarna

Under första kvartalet i år beräknas de totala husbyggnadsinvesteringarna inom privata och offentliga lokaler ha uppgått till närmare 39 miljarder kronor. Enligt analysföretaget Industrifakta var närmare 60 procent av investeringarna koncentrerade till de tre storstadslänen: Stockholms-, Västra Götalands- och Skåne län.

Snyggt brandskydd

Snyggt brandskydd

Hide design har formgett två stycken Brinte skåp för brandsläckare och brandfilt, som lanseras i samarbete med Göthes industribeslag. Tillverkningen sker lokalt i Dalarna.