Nyheter

Ytmonterade glidande pollare

Ytmonterade glidande pollare
Matador är ett pollarsystem som består av en kombination av fasta och glidande säkerhetspollare som endast kräver ett monteringsdjup på mellan 100 och 150 mm. Systemet kan användas som alternativ till höj- och sänkbara säkerhetspollare som ofta kräver stora ingrepp och djupa betongfundament och som dessutom inte alltid kan användas då många vägar och gator inte är anpassade för detta.

Matador ytmonterade pollare finns både som fasta och glidande. Normalt kombineras två fasta pollare med en eller två glidande pollare som öppnas i sidled. Vid bredare öppningar kan fler fasta pollare monteras.

Eftersom pollarna alltid är synliga minskas skaderisken för föraren av fordonet när pollarna öppnas, men även skaderisken för fotgängare och cyklister minskas när dom inte riskerar att gå eller cykla in i pollare som kommer upp från marken. 

Pollarna är tillverkade av förzinkat stål med en hylsa av rostfritt stål. Bottendelen är ytbehandlad för att vara halkfria och kan även anpassas efter närliggande ytor.

Systemet kan förses med accesskontroll och automatik. Normal öppningshastighet är ca 6 sekunder men med EFO (Emergancy Fast Operation) kan öppningstiden minskas till ca 2 sekunder.

Konstruktionen levereras som en enhet och är enkel att montera. Pollarna monteras direkt på underlaget med expanderbult eller nedgjutning.

Matador pollare är provade enligt IWA 14-1 och stoppar en 7,2 ton tung lastbil i 64 km/h med ett fungerande system även efteråt.

Mått
Höjd: 1 140 mm. Bredd: Ø 254 mm.
Passagebredd med 2 glidande pollare ca 3 990 mm och med 1 glidande pollare ca 2 570 mm.

Systemet kräver enbart ett djup på 100-155 mm, beroende på utförande. Inga stora betongfundament behövs till skillnad från traditionella Säkerhetspollare, där exempelvis Säkerhetspollare av den typ som t ex monterats kring Riksdagshuset, enligt företaget själva, kan kräva ett fundament med djup minst 2000 mm samt minst 3,5 m3 armerad betong.


Matador tillverkas av brittiska HEALD och distribueras i Sverige av Secure Gates. I företagets produktsortimentet ingår även Raptor ytmonterade högsäkerhetspollare för användning där högre säkerhet krävs.

Skriven av Anna Göth

Nyheter

Terrazzo från Norden

Herrljunga Terrazzos nya kollektion av platsgjuten terrazzo fokuserar på hållbarhet med lokala eller regionala material från Norden. Nordic Collection finns i flera kulörställningar och stensorter och kan bland annat användas som beläggning på golv i offentliga miljöer och i utomhusmiljöer.

Cembrit lanserar Patina Rough

2019-03-15
Skivor

Nu lanseras Cembrit Patina Rough en ny fasadskiva med sandblästrad yta i fibercement. Skivan har en yta med lite grövre struktur, vilket gör att fasaden förändras under dagens lopp tack vare skuggningar i fasaden.

Vertikal akustikbaffel

Ecophon Solo™ Baffle Wall är en ny akustisk lösning för väggar som är speciellt lämplig när man vill dämpa och hindra störande ljud från att sprida sig i rum med stora volymer, exempelvis i atrium, hotellobbys och vänthallar. Bafflarna finns i olika storlekar och kulörer som kan kombineras till en design anpassad efter aktuellt projekt.

Bred nedgång för byggandet 2018

Bred nedgång för byggandet 2018

Enligt Industrifaktas löpande konjunkturbevakning minskade byggandet under förra året. Analysföretaget beräknar att det samlade värdet av påbörjade husbyggnadsinvesteringar minskade med 8 procent under 2018 jämfört med 2017.

Håll koll på snöbelastningen

Håll koll på snöbelastningen

Ruuki Roof Sensor är ett nytt sensorsystem anpassat för Ruukkis bärande takplåt. Sensorsystemet övervakar mängden snö på taket och skickar ut en varning när belastningen blir för stor och snön behöver skottas bort.

DTILE rundat kakel ger nya designmöjligheter

2019-03-08
Kakel

Svenska kakel har blivit återförsäljare för den holländska kakelserien DTILE. En serie rundat kakel med tre grundformer som gör det lätt att designa nya miljöer för kök, badrum, kaféer och affärer.