• Nyheter
  • Vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet

Nyheter

Vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet

Vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet
2016-04-08
På Nordbyggs näst sista dag utsågs vinnaren bland 10 nominerade kandidater. Priset gick i år till den svensktillverkade fläkten, Klimat K7, med sju olika funktioner i en.

Priset som instiftats av Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst delades ut för första gången år 2010. Genom åren har många nya smarta produkter och lösningar nominerats och utsetts till vinnare. Efter att allmänheten kunnat rösta på sin favorit har en jury utsett den vinnande produkten. I juryn ingår: Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst (ordförande), Staffan Åkerlund, chefredaktör på tidningen Byggindustrin, Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, Monica Björk, vd på Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket och Jörgen Hallström, kommunikationskonsult inom samhällsbyggnad på Cloudberry Urban Souls.

Årets guldmedalj gick till den innovativa fläkten Klimat K7 från Nordiska Klimatfabriken AB. Juryns motivering löd ”Skenbart enkel men fylld med multifunktionell teknik. På ett försynt sätt är denna produkt en energisnål hjälpreda i klimatarbetet”. Klimatfabriken är ett nystartat svenskt produktionsbolag utanför Strängnäs. Företaget bedriver utveckling, tillverkning och försäljning av kvalitetsprodukter avsedda att främja och förbättra inomhusklimatet vad gäller ventilation, värme och energibesparing.

Klimat K7 är en multifunktionsfläkt, utvecklad och tillverkad i Sverige, som kan installeras dels som en frånluftsfläkt (med sex valbara ventilationslösningar) eller som en värmeförflyttare med inbyggd termostat. Med sju olika funktioner i en och samma fläkt kan K7 anpassas till bostadens olika ventilationsbehov. Med den unika multifunktionsväljaren är det enkelt att byta funktion genom att lyfta täcklocket och byta läge. Material med låg miljöpåverkan (polypropen). Motorenhet med bajonettfattning och löstagbar vinge gör fläkten enkel att ta isär och rengöra.

Fläkten är fullmatad med teknik och har självjusterande fuktautomatik, närvaro- och ljussensor, självkalibrerande motor, vädringsfunktion, värmeförflyttare med inbyggd termostat. Fläkten har utmärkta prestanda och låg ljudnivå. Kapaciteten, beroende på varvtal, är mellan 40 m3/h (11,1 l/s) och 110 m3/h (30,6 l/s). Effektförbrukningen är endast 3W och ljudtrycksnivån är 17dB(A) (3m). Klimat K7 har tre olika lägen för kontinuerlig grundventilation och tre lägen för tillfälliga ventilationsbehov samt det tidigare nämnda läget som värmeförflyttare.

VD Mikael Borg och Håkan Friberg från Klimatfabriken berättar om att man under lång tid arbetat tillsammans och arbetat på att få fram en produkt som tar hand om samtliga ventilationsbehov i ett småhus. Nu har man med Klimat K7 lyckats med det. Håkan Friberg påpekar att det inte finns någon motsvarighet på marknaden och pekar också på produktens miljö- och installationsvänlighet. Mikael Borg avslutar med att säga att man har idéer om fortsatt utveckling av produkten och att bredda sortimentet. Guldmedaljen är ett erkännande om en bra produkt och en hjälp i marknadsföringen.

Skriven av Harald Holm

Foto Karin Larén Hallström samt Tobias Sterner

Nordiska Klimatfabriken
Nordiska Klimatfabriken
Klimat K7
Klimat K7
Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet
Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.