• Nyheter
  • Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Nyheter

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare
Luleåföretaget CVK har tagit fram en sensor som mäter skakningar och vibrationer i händer och armar från arbetsmaskiner.

     
 

Arbetshandske med monterad HealthVib HAV, det vill säga vibrationssensor i handflatan och analysenhet runt handleden. Brevid handsken ligger vibrationsindikatorn Vibindicator HAV.

 

 

 

Byggnadsarbetare som arbetar med handhållna vibrerande maskiner drabbas inte sällan av domningar och cirkulationsproblem i händer och armar. Att mäta dessa vibrationer är ofta svårt. Man måste veta riktning, frekvens och hur lång tid som vibrationen verkar.

 

HealthVib HAV

Företaget CVK, Center for Vibration Comfort AB, i Luleå har utvecklat en ny produkt, HealthVib HAV, som ska göra dessa mätningar enklare. Produkten består av en sensor som monteras mitt i handflatan på en arbetshandske och en analysenhet som sitter fastspänd på handleden. Sensorn kan också monteras direkt på maskinen. Mätutrustningen kan användas under normalt arbete under hela arbetsdagen.

 

Vibrationsindikator

Vibrationsdosen mäts i x-, y- och z-riktning och överförs trådlöst till en vibrationsindikator som visualiserar och lagrar den aktuella vibrationsdosen. Vibrationsindikatorn presenterar den aktuella vibrationsdosen i olika färger beroende på vibrationens skadlighet. På så vis ökar möjligheterna att korrigera körsätt och utrustning så att vibrationsvärdena är i linje med Arbetsmiljöverkets gällande föreskrifter. Indikatorn lagrar även data för bearbetning i PC.

Utrustningen uppfyller mätstandard ISO 5349 som anger hur mätning och redovisning av vibrationer skall göras för handhållna maskiner.

Nyheter

Trevlig sommar!

2020-06-23
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Spiksystem för gipsskivor

2020-06-23
Spikar

Nail It Indoor är ett nytt monteringssystem för innerväggar av gips som ersätter skruvningen med spik och ger en ergonomisk och snabb montering.

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller

I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.