• Nyheter
  • Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Nyheter

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare
Luleåföretaget CVK har tagit fram en sensor som mäter skakningar och vibrationer i händer och armar från arbetsmaskiner.

     
 

Arbetshandske med monterad HealthVib HAV, det vill säga vibrationssensor i handflatan och analysenhet runt handleden. Brevid handsken ligger vibrationsindikatorn Vibindicator HAV.

 

 

 

Byggnadsarbetare som arbetar med handhållna vibrerande maskiner drabbas inte sällan av domningar och cirkulationsproblem i händer och armar. Att mäta dessa vibrationer är ofta svårt. Man måste veta riktning, frekvens och hur lång tid som vibrationen verkar.

 

HealthVib HAV

Företaget CVK, Center for Vibration Comfort AB, i Luleå har utvecklat en ny produkt, HealthVib HAV, som ska göra dessa mätningar enklare. Produkten består av en sensor som monteras mitt i handflatan på en arbetshandske och en analysenhet som sitter fastspänd på handleden. Sensorn kan också monteras direkt på maskinen. Mätutrustningen kan användas under normalt arbete under hela arbetsdagen.

 

Vibrationsindikator

Vibrationsdosen mäts i x-, y- och z-riktning och överförs trådlöst till en vibrationsindikator som visualiserar och lagrar den aktuella vibrationsdosen. Vibrationsindikatorn presenterar den aktuella vibrationsdosen i olika färger beroende på vibrationens skadlighet. På så vis ökar möjligheterna att korrigera körsätt och utrustning så att vibrationsvärdena är i linje med Arbetsmiljöverkets gällande föreskrifter. Indikatorn lagrar även data för bearbetning i PC.

Utrustningen uppfyller mätstandard ISO 5349 som anger hur mätning och redovisning av vibrationer skall göras för handhållna maskiner.

Nyheter

Flexibla industriräcken

2020-01-22
Räcken

Weland stål har introducerat ytterligare ett flexibelt räcke, Weflex som är ett obrutet räcke som levereras i kundspecifik längd. Sedan tidigare finns Universal som levereras i moduler.

Multifunktionell parkbänk

2020-01-20
Parkmöbler

Monna är en solcellsdriven parkbänk med många olika inbyggda funktioner såsom laddning för elcyklar och andra mobila enheter. Bänken är även utrustad med trådlöst internet, belysning, sensorer för datainsamling, luftpump och verktyg för cyklar.

Krukor för en klimatanpassad utemiljö

Hållbara och tidlösa krukor

Byggkatalogen besökte Formex på Stockholmsmässan, där vi noterade att hållbarhet och återbruk är fortsatt stora trender. Klippans yllefabrik skapar filtar av spill från fabriken, återvunnen plast finns i flera produkter och priset Formex formidable gick till sneakers gjorda i svenskt skinn där sulorna byts när de slitits ut, allt för att konsumenten ska kunna ha produkten länge.

Radiatortermostat för Smarta hem

Radiatortermostat för Smarta hem

Thermostatic Valve io från Somfy är en ny radiatorventil med termostatfunktion som kan kopplas till deras Smarta hem-system TaHoma. Termostaten gör det möjligt att ställa in önskad temperatur direkt på termostaten, på distans eller med röststyrning.