Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Nyheter

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare
Luleåföretaget CVK har tagit fram en sensor som mäter skakningar och vibrationer i händer och armar från arbetsmaskiner.

     
 

Arbetshandske med monterad HealthVib HAV, det vill säga vibrationssensor i handflatan och analysenhet runt handleden. Brevid handsken ligger vibrationsindikatorn Vibindicator HAV.

 

 

 

Byggnadsarbetare som arbetar med handhållna vibrerande maskiner drabbas inte sällan av domningar och cirkulationsproblem i händer och armar. Att mäta dessa vibrationer är ofta svårt. Man måste veta riktning, frekvens och hur lång tid som vibrationen verkar.

 

HealthVib HAV

Företaget CVK, Center for Vibration Comfort AB, i Luleå har utvecklat en ny produkt, HealthVib HAV, som ska göra dessa mätningar enklare. Produkten består av en sensor som monteras mitt i handflatan på en arbetshandske och en analysenhet som sitter fastspänd på handleden. Sensorn kan också monteras direkt på maskinen. Mätutrustningen kan användas under normalt arbete under hela arbetsdagen.

 

Vibrationsindikator

Vibrationsdosen mäts i x-, y- och z-riktning och överförs trådlöst till en vibrationsindikator som visualiserar och lagrar den aktuella vibrationsdosen. Vibrationsindikatorn presenterar den aktuella vibrationsdosen i olika färger beroende på vibrationens skadlighet. På så vis ökar möjligheterna att korrigera körsätt och utrustning så att vibrationsvärdena är i linje med Arbetsmiljöverkets gällande föreskrifter. Indikatorn lagrar även data för bearbetning i PC.

Utrustningen uppfyller mätstandard ISO 5349 som anger hur mätning och redovisning av vibrationer skall göras för handhållna maskiner.

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.