• Nyheter
  • Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Nyheter

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare
Luleåföretaget CVK har tagit fram en sensor som mäter skakningar och vibrationer i händer och armar från arbetsmaskiner.

     
 

Arbetshandske med monterad HealthVib HAV, det vill säga vibrationssensor i handflatan och analysenhet runt handleden. Brevid handsken ligger vibrationsindikatorn Vibindicator HAV.

 

 

 

Byggnadsarbetare som arbetar med handhållna vibrerande maskiner drabbas inte sällan av domningar och cirkulationsproblem i händer och armar. Att mäta dessa vibrationer är ofta svårt. Man måste veta riktning, frekvens och hur lång tid som vibrationen verkar.

 

HealthVib HAV

Företaget CVK, Center for Vibration Comfort AB, i Luleå har utvecklat en ny produkt, HealthVib HAV, som ska göra dessa mätningar enklare. Produkten består av en sensor som monteras mitt i handflatan på en arbetshandske och en analysenhet som sitter fastspänd på handleden. Sensorn kan också monteras direkt på maskinen. Mätutrustningen kan användas under normalt arbete under hela arbetsdagen.

 

Vibrationsindikator

Vibrationsdosen mäts i x-, y- och z-riktning och överförs trådlöst till en vibrationsindikator som visualiserar och lagrar den aktuella vibrationsdosen. Vibrationsindikatorn presenterar den aktuella vibrationsdosen i olika färger beroende på vibrationens skadlighet. På så vis ökar möjligheterna att korrigera körsätt och utrustning så att vibrationsvärdena är i linje med Arbetsmiljöverkets gällande föreskrifter. Indikatorn lagrar även data för bearbetning i PC.

Utrustningen uppfyller mätstandard ISO 5349 som anger hur mätning och redovisning av vibrationer skall göras för handhållna maskiner.

Nyheter

Navet Uppsving för hemmaprojekten

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.

Nordbyggs guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

Nordbyggs Guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

ECO-Betong från Swerock är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2020. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I år valde juryn att uppmärksamma en anrik produkt i ständig utveckling med en framtida avgörande effekt: klimatförbättrad betong, symboliserad av ECO-Betong från Swerock.