JOMs flexibla system av regnbäddar med växtbäddar fungerar som ett dagvattenrenande biofilter som både fångar upp och renar förorenat dagvatten samtidigt som de ger en grönare miljö på parkeringsytor, trottoarer och refuger i tätortsområden.
Dagvattenbäddarna är avsedda som trög avledning och rening av förorenat dagvatten i tätortsområden. Infiltration till den underliggande jorden sker genom en sänkning av ett betongfundament i landskapet som sedan kan täckas med önskad vegetation.
Dagvattensystemets konstruktion består av ett betongfundament, en yta täckt med vegetation ovanpå ett preparerat filtermaterial och ett dräneringsrör i bottnen. Delar av dagvattnet försvinner genom avdunstning, vissa delar tas upp av växterna och resten infiltreras ner i filtermaterialet där dagvattnet renas via kemikaliska, fysikaliska och biologiska processer.
Beroende på de projektspecifika förutsättningarna utformas regnbäddarna för att tillgodose växternas behov av syre, vatten och näring.
En regnbädd beräknas i genomsnitt reducera toppflöden med 80 % och totala avrinningsvolymer med 30 %, beroende på storlek och konstruktion.
Regnbädden finns både med eller utan stålbalksförstärkning.
Skriven av Helena Bengtsson.