• Nyheter
  • Växande skillnader mellan kommunernas tillväxtförutsättningar

Nyheter

Växande skillnader mellan kommunernas tillväxtförutsättningar

Växande skillnader mellan kommunernas tillväxtförutsättningar
En ny studie från Industrifakta visar att hög ekonomisk tillväxt inte automatiskt leder till en stark bostadsefterfrågan.

Skillnaderna mellan kommunernas utveckling och förutsättningar på bygg- och fastighetsmarknaden visar sig också bli allt större. Industrifakta har tagit fram en ny typ av analysmodell för att jämföra långsiktiga tillväxtförutsättningar bland kommuner. En tydlig slutsats av Industrifaktas analys av de 50 största kommunernas långsiktiga utveckling är att skillnaderna ökar mellan starka och svaga kommuner.

Större skillnader i efterfrågan på byggande
I toppen av listan med kommuner med starkast ekonomisk tillväxt 1995-2006 hittar man bl a Solna och Lund med ungefär fyra gånger högre ackumulerade index än de svagaste kommunerna. I botten på samma lista ligger Örnsköldsvik och Motala. En konsekvens av de växande skillnaderna mellan kommunernas tillväxtförutsättningar är att efterfrågan på byggnadsarbeten, material och kringtjänster kan komma att variera i allt större grad mellan kommuner och regioner.

Länk: Industrifakta AB, Tillväxttrender

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.