Nyheter

Vattenåtervinnande duschar

Integrerad i golv
Shower of the future är ett miljövänligt och vattensnålt duschsystem utvecklat av Orbital Systems. Duscharna återanvänder vattnet under ett duschtillfälle och för en 10 minuters dusch används endast ca 5 liter vatten, ca 90 % mindre än för en konventionell dusch.

Duscharna är framförallt användbara i duschutrymmen med hög användningsgrad, t ex i badhus, hotell och idrottsanläggningar samt i områden där vattentillgång och vattenkvalitén är begränsad.

Duscharna är mycket vattensnåla och återanvänder samma vatten vid ett duschtillfälle. Först fylls duschen med nytt rent vatten som vid duschning samlas upp i golvbrunnen och därefter renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket. Två minuter efter varje duschtillfälle släpps vattnet ut i avloppet och vid nästa dusch pumpas nytt vatten in. 

Vattenåtervinningstekniken bygger på en reningsteknik som ursprungligen utvecklades för NASA.

Duscharna spar upp till 90 % vatten och 80 % energi gentemot konventionella duschar beroende på t ex hur smutsigt vattnet är och hur mycket vattentemperaturen ska höjas. För 10 minuters dusch behöver duscharna normalt ca 5 liter vatten.
Duschen är kompatibel med smartphones och via en app kan energi och vattenåtgången/-besparing bevakas i telefonen.

Duscharna kan erhållas för integrering i golv och som duschkabiner.

Rening
Filtreringstekniken gör att vattnet i duscharna blir lika rent eller renare än tappvattnet och duscharna kan därför, med fördel, även användas där vattenkvalitén är dålig. Vattnet renas från mindre partiklar, bakterier och virus genom ett filter som består av fibrer i nanostorlek. Större partiklar såsom hår, sand, hudflagor m m filtreras bort i ett mikrofilter. Vattenkvalitén mäts genom sensorer och när vattnet är för smutsigt släpps det ut i avloppet och nytt leds in. Filterenheten behöver bytas med jämna mellanrum, för ett normalhushåll ungefär en gång per år. 

Uppvärmning
Vattnet värms upp med en elpatron men eftersom vattnet redan är uppvärmt när det når golvbrunnen behöver det enbart värmas upp de grader som det tappar på sin väg från golvbrunnen till duschmunstycket.

Utvärderingsprojekt
Malmö kommun installerade företagets två första duschsystem på prov i Ribersborgs kallbadhus och på två månader sparade ca 100 000 liter vatten. Även bl a Försvarmakten, Hotell Mäster Johan i Malmö och Eskilstuna kommun har köpt in duschar för utvärdering.

Priser
Företaget har erhållit flera priser och utnämningar bl a innovationspriset SKAPA 2014. Duschen är listad som en av 100 hållbara lösningar från hela världen i Sustania’s A guide to 100 sustainable solutions 2014. Företaget är också nominerade till Green Tec Awards pris i kategorin för Nystartade företag och initiativ inom miljö och hållbarhet som delas ut i maj.

Skriven av Anna Göth

Finns som duschkabin och för integrering i golv
Finns som duschkabin och för integrering i golv
Takdusch för golvmodellen
Takdusch för golvmodellen
Energi- och vattenförbrukning kan övervakas via en app
Energi- och vattenförbrukning kan övervakas via en app

Nyheter

Skottsäker vägg som monteras med pistol

2022-10-06
Gipsskivor

Knauf Danogips lanserar sin nya patenterade produkt Nail It Safety Skottsäker – en skottsäker lättvägg med samma motståndskraftiga resultat som tegel, plåt och betong. Byggsystemet kan monteras både i befintliga och nya byggnader och lokaler.

Krympande gör-det-självmarknad

Affärskonsulterna Navets kommande konjunkturrapport uppvisar ett bakslag för den sk Gds-marknaden. Hushållens inköp av byggmaterial, alltså Gör-det-själv-marknaden, fick ett uppsving under pandemin, något som kan avläsas i bygghandelns omsättningsökning under förra året.

Miljövarudeklarerade varselkläder

Fristads arbetar för att bli en alltmer hållbar leverantör av arbetskläder och presenterar nu den andra miljövarudeklarerade varselkollektionen tillverkad av hållbar 4-vägsstretch. Kollektionen är framtagen för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik.

Kantelement L-element FLEX i två delar

Kantelement i platta paket

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Betongfritt för väggar under mark

Betongfritt för väggar under mark

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Fall i hotellbyggandet

Det ser mörkt ut för hotellbyggandet i Sverige, menar affärskonsulterna Navet i sin kommande konjunkturrapport. Under första halvåret i år låg de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på en nivå som var nästan 30 procent lägre än vid samma period 2021.

Braskaminen för den digitala eran

Braskaminen för den digitala eran

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.