Nyheter

Vattenåtervinnande duschar

Integrerad i golv
Shower of the future är ett miljövänligt och vattensnålt duschsystem utvecklat av Orbital Systems. Duscharna återanvänder vattnet under ett duschtillfälle och för en 10 minuters dusch används endast ca 5 liter vatten, ca 90 % mindre än för en konventionell dusch.

Duscharna är framförallt användbara i duschutrymmen med hög användningsgrad, t ex i badhus, hotell och idrottsanläggningar samt i områden där vattentillgång och vattenkvalitén är begränsad.

Duscharna är mycket vattensnåla och återanvänder samma vatten vid ett duschtillfälle. Först fylls duschen med nytt rent vatten som vid duschning samlas upp i golvbrunnen och därefter renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket. Två minuter efter varje duschtillfälle släpps vattnet ut i avloppet och vid nästa dusch pumpas nytt vatten in. 

Vattenåtervinningstekniken bygger på en reningsteknik som ursprungligen utvecklades för NASA.

Duscharna spar upp till 90 % vatten och 80 % energi gentemot konventionella duschar beroende på t ex hur smutsigt vattnet är och hur mycket vattentemperaturen ska höjas. För 10 minuters dusch behöver duscharna normalt ca 5 liter vatten.
Duschen är kompatibel med smartphones och via en app kan energi och vattenåtgången/-besparing bevakas i telefonen.

Duscharna kan erhållas för integrering i golv och som duschkabiner.

Rening
Filtreringstekniken gör att vattnet i duscharna blir lika rent eller renare än tappvattnet och duscharna kan därför, med fördel, även användas där vattenkvalitén är dålig. Vattnet renas från mindre partiklar, bakterier och virus genom ett filter som består av fibrer i nanostorlek. Större partiklar såsom hår, sand, hudflagor m m filtreras bort i ett mikrofilter. Vattenkvalitén mäts genom sensorer och när vattnet är för smutsigt släpps det ut i avloppet och nytt leds in. Filterenheten behöver bytas med jämna mellanrum, för ett normalhushåll ungefär en gång per år. 

Uppvärmning
Vattnet värms upp med en elpatron men eftersom vattnet redan är uppvärmt när det når golvbrunnen behöver det enbart värmas upp de grader som det tappar på sin väg från golvbrunnen till duschmunstycket.

Utvärderingsprojekt
Malmö kommun installerade företagets två första duschsystem på prov i Ribersborgs kallbadhus och på två månader sparade ca 100 000 liter vatten. Även bl a Försvarmakten, Hotell Mäster Johan i Malmö och Eskilstuna kommun har köpt in duschar för utvärdering.

Priser
Företaget har erhållit flera priser och utnämningar bl a innovationspriset SKAPA 2014. Duschen är listad som en av 100 hållbara lösningar från hela världen i Sustania’s A guide to 100 sustainable solutions 2014. Företaget är också nominerade till Green Tec Awards pris i kategorin för Nystartade företag och initiativ inom miljö och hållbarhet som delas ut i maj.

Skriven av Anna Göth

Finns som duschkabin och för integrering i golv
Finns som duschkabin och för integrering i golv
Takdusch för golvmodellen
Takdusch för golvmodellen
Energi- och vattenförbrukning kan övervakas via en app
Energi- och vattenförbrukning kan övervakas via en app

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.