• Nyheter
  • Världens mest spridda byggblock förnyas

Nyheter

Världens mest spridda byggblock förnyas

Världens mest spridda byggblock förnyas
Byggkatalogen bevakade för någon vecka sen mässan LEGO World på Kistamässan. Vi ville titta på framtidens byggare och när vi gjorde det hittade vi en materialnyhet som är glädjande. LEGO har utvecklat ett byggblock i bioplast. LEGO Plants tillverkas av sockerrör.

LEGO-elementen i Plants-serien är tillverkade på ett hållbart sätt av växtbaserad plast från sockerrör. Än så länge görs bara dessa bitar av bioplasten, men LEGO-gruppen har bestämt sig för att bara använda hållbara material i alla kärnprodukter och förpackningar år 2030

Plants-bitarna är tillverkade av polyeten, en mjuk och flexibel plast, som även om den är baserad på sockerrörsmaterial är tekniskt identisk med de bitar som produceras med konventionell plast. Elementen har testats för att säkerställa att den växtbaserade plasten uppfyller den höga standard för kvalitet och säkerhet som LEGO-gruppen har, och konsumenterna förväntar sig av LEGO-produkter. 

LEGO-gruppen har samarbetat med WWF som arbetar för att efterfrågan ska öka på hållbart framställt plast, och LEGO har anslutit sig till Bioplastic Feedstock Alliance (BFA) för att säkerställa korrekt utvinning av råmaterial till bioplastindustrin. Den växtbaserade plasten som används för att tillverka de botaniska LEGO-elementen är certifierad från tredje part enligt globala standarder för ansvarsfullt sockerrör.

Det finns ingen vanlig definition av ett hållbart material. Flera aspekter påverkar materialets hållbarhet, och det bestäms i hög grad av dess källa, kemiska sammansättning, dess användning (i en produkt) och hantering (vid livslängd) och vilken inverkan det kan ha på både miljömässiga och sociala områden. LEGO-gruppen anser att ett nytt hållbart material måste ha ett mindre miljömässigt fotavtryck än det material som det ersätter, av viktiga miljö- och sociala effekter som fossil resursanvändning, mänskliga rättigheter och klimatförändringar. Och så sker nu med ersättandet av konventionell plast till polyeten.

Skriven av Malena Beijer

LEGO Plants
LEGO Plants

Nyheter

Livsmedelsgodkänd hårdvaxolja i nya kulörer

Osmo Top-Oil Hårdvaxolja passar bra som ytbehandling av bänkskivor för köksbänkar, bord och andra träytor inomhus. De blir vattenavvisande, tåliga mot spill av hushållskemikalier och vätska som vin, öl, läsk mm. Alla produkterna i serien är livsmedelssäkra.

Ny generation presskopplingar

Ny generation presskopplingar

Uponor har lanserat en ny generation presskopplingar för kompositrör med en nyutvecklad kopplingsdesign och presshylsa. Presskopplingarna kommer med en färgkodad folie som tydligt visar dimension och en QR-kod för tillgång till monteringsanvisningar. En visuell pressindikering säkerställer att kopplingen är pressad och inte läcker.