• Nyheter
  • Världens mest spridda byggblock förnyas

Nyheter

Världens mest spridda byggblock förnyas

Världens mest spridda byggblock förnyas
Byggkatalogen bevakade för någon vecka sen mässan LEGO World på Kistamässan. Vi ville titta på framtidens byggare och när vi gjorde det hittade vi en materialnyhet som är glädjande. LEGO har utvecklat ett byggblock i bioplast. LEGO Plants tillverkas av sockerrör.

LEGO-elementen i Plants-serien är tillverkade på ett hållbart sätt av växtbaserad plast från sockerrör. Än så länge görs bara dessa bitar av bioplasten, men LEGO-gruppen har bestämt sig för att bara använda hållbara material i alla kärnprodukter och förpackningar år 2030

Plants-bitarna är tillverkade av polyeten, en mjuk och flexibel plast, som även om den är baserad på sockerrörsmaterial är tekniskt identisk med de bitar som produceras med konventionell plast. Elementen har testats för att säkerställa att den växtbaserade plasten uppfyller den höga standard för kvalitet och säkerhet som LEGO-gruppen har, och konsumenterna förväntar sig av LEGO-produkter. 

LEGO-gruppen har samarbetat med WWF som arbetar för att efterfrågan ska öka på hållbart framställt plast, och LEGO har anslutit sig till Bioplastic Feedstock Alliance (BFA) för att säkerställa korrekt utvinning av råmaterial till bioplastindustrin. Den växtbaserade plasten som används för att tillverka de botaniska LEGO-elementen är certifierad från tredje part enligt globala standarder för ansvarsfullt sockerrör.

Det finns ingen vanlig definition av ett hållbart material. Flera aspekter påverkar materialets hållbarhet, och det bestäms i hög grad av dess källa, kemiska sammansättning, dess användning (i en produkt) och hantering (vid livslängd) och vilken inverkan det kan ha på både miljömässiga och sociala områden. LEGO-gruppen anser att ett nytt hållbart material måste ha ett mindre miljömässigt fotavtryck än det material som det ersätter, av viktiga miljö- och sociala effekter som fossil resursanvändning, mänskliga rättigheter och klimatförändringar. Och så sker nu med ersättandet av konventionell plast till polyeten.

Skriven av Malena Beijer

LEGO Plants
LEGO Plants

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.