Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Världens första plastgolv med bio-attribuerad vinyl

Nyheter

Världens första plastgolv med bio-attribuerad vinyl

Världens första plastgolv med bio-attribuerad vinyl
I Tarketts nya kollektion iQ Natural ersätts fossil råvara av bio-attribuerad vinyl och biobaserad mjukgörare.

Sedan 2011 tillämpar Tarkett principerna för Cradle to Cradle - en viktig del av arbetet i att verka för en cirkulär ekonomi. Hållbara och långlivade produkter är kärnan i företagets ambitionen att bli ett helt cirkulärt bolag. Grunden i detta är att avfall ses som en resurs. Materialen är återvunna eller kommer att återvinnas eller återanvändas. Tarketts iQ-golv är en serie homogena vinylgolv som nu är återvinningsbara. Tarkett har en anläggning i Ronneby för återvinning där golven mals ner till granulat efter att lim och spackel tvättats bort. Granulatet används sedan till att tillverka nya golv.

Det nya golvet iQ Natural är världens första plastgolv med bio-attribuerad vinyl, kallad BIOVYN™, som kommer från biomassa från skogsavfall. Denna används parallellt med fossil råvara (attribueras till). Tillverkningsprocessen minskar utsläppen av växthusgaser med 50%. Hela försörjningskedjan är tredjepartscertifierad och konkurrerar inte med matproduktion.

De homogena vinylgolven är tillverkade i Sverige och uppskattade i offentliga miljöer. Den nya kollektionen består av 35 färger, inspirerade av naturen. Tillverkningen av iQ Natural är CO2-neutral och görs med fossilfri el. Mjukgöraren som används är biobaserad och ftalatfri. Produkten har mycket låga VOC-emissioner, <10µg per kubikmeter (efter 28 dagar enligt ISO 16000). Utsläppen av växthusgaser är 50% lägre jämfört med traditionella homogena vinylgolv. BIOVYN™ är tredjepartscertifierad av RSB. Livscykelkostnaden är låg och golven kan skötas helt utan vax eller polish. Och slutligen; golven kan återvinnas i Tarketts anläggning i Ronneby.

Skriven av Harald Holm

iQ Natural kollektion
iQ Natural kollektion
35 olika färger
35 olika färger
Mönstret Natural Flakes
Mönstret Natural Flakes

Nyheter

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.