Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Världens första eldrivna asfaltvält

Nyheter

Världens första eldrivna asfaltvält

Världens första eldrivna asfaltvält
Nu lanseras en batteridriven asfaltvält som har låg ljudnivå och som inte ger ifrån sig några avgaser.

       
 Den elektriska asfaltvälten CC900E är avgasfri och har lågljudnivå. Välten ska klara en hel dags normalt arbete på en uppladdning.
 
 

Den låga ljudnivån och avgasfria driften ska även göra den även lämplig för arbete inomhus och i ljudkänsliga miljöer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konceptvälten CC900E är en helt batteridriven asfaltvält. Välten är därmed avgasfri och jämfört med en dieseldriven vält ska det gå att sänka koldioxidutsläppen med 90 procent. Enligt Björn Jakobsén hos leverantören Dynapac är den här typen av mindre asfaltvältar optimal för eldrift.

– Normalt startas en asfaltvält på morgonen och står på tomgång hela tiden för att vara beredd när asfalten ska vältas. På så vis blir det en hel del avgasutsläpp under en dag. Men med elvälten blir det inga avgaser alls, säger han.

Kan användas inomhus

Eftersom den inte ger ifrån sig några avgaser är den även idealisk för asfaltläggning inomhus, i exempelvis garage, menar Björn Jakobsén.

Välten uppges även ha mycket låg ljudnivå. Den ger i princip bara ifrån sig vibrationsljud när den är i drift. Även det är något som gör den lämplig för användning inomhus i ljudkänsliga miljöer.

Elmotorer ger jämn gång

Välten har dubbla elektriska drivmotorer som ger en skonsam och jämn gång. Det tillsammans med elektriska vibrationsmotorer ska ge samma packningsprestanda som en motsvarande dieseldriven vält.

Går hel dag på en laddning

Vältens batterier har tillräcklig kapacitet för en hel dags drift. Sedan kan den laddas upp över natten med en vanlig anslutning till 220 volt.

Även service ska bli enklare med elvälten eftersom man inte behöver göra några olje- och filterbyten.

Ute på testrunda

För närvarande testar NCC välten i Stockholmsområdet. Först ut har varit gång- och cykelbanor vid Tvärbanan i Sundbyberg. Hittills har testerna varit positiva. Efter avslutade tester kommer Dynapac att ta ställning till om välten ska serietillverkas, berättar Björn Jakobsén.

 

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.