• Nyheter
  • Världens första eldrivna asfaltvält

Nyheter

Världens första eldrivna asfaltvält

Världens första eldrivna asfaltvält
Nu lanseras en batteridriven asfaltvält som har låg ljudnivå och som inte ger ifrån sig några avgaser.

       
 Den elektriska asfaltvälten CC900E är avgasfri och har lågljudnivå. Välten ska klara en hel dags normalt arbete på en uppladdning.
 
 

Den låga ljudnivån och avgasfria driften ska även göra den även lämplig för arbete inomhus och i ljudkänsliga miljöer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konceptvälten CC900E är en helt batteridriven asfaltvält. Välten är därmed avgasfri och jämfört med en dieseldriven vält ska det gå att sänka koldioxidutsläppen med 90 procent. Enligt Björn Jakobsén hos leverantören Dynapac är den här typen av mindre asfaltvältar optimal för eldrift.

– Normalt startas en asfaltvält på morgonen och står på tomgång hela tiden för att vara beredd när asfalten ska vältas. På så vis blir det en hel del avgasutsläpp under en dag. Men med elvälten blir det inga avgaser alls, säger han.

Kan användas inomhus

Eftersom den inte ger ifrån sig några avgaser är den även idealisk för asfaltläggning inomhus, i exempelvis garage, menar Björn Jakobsén.

Välten uppges även ha mycket låg ljudnivå. Den ger i princip bara ifrån sig vibrationsljud när den är i drift. Även det är något som gör den lämplig för användning inomhus i ljudkänsliga miljöer.

Elmotorer ger jämn gång

Välten har dubbla elektriska drivmotorer som ger en skonsam och jämn gång. Det tillsammans med elektriska vibrationsmotorer ska ge samma packningsprestanda som en motsvarande dieseldriven vält.

Går hel dag på en laddning

Vältens batterier har tillräcklig kapacitet för en hel dags drift. Sedan kan den laddas upp över natten med en vanlig anslutning till 220 volt.

Även service ska bli enklare med elvälten eftersom man inte behöver göra några olje- och filterbyten.

Ute på testrunda

För närvarande testar NCC välten i Stockholmsområdet. Först ut har varit gång- och cykelbanor vid Tvärbanan i Sundbyberg. Hittills har testerna varit positiva. Efter avslutade tester kommer Dynapac att ta ställning till om välten ska serietillverkas, berättar Björn Jakobsén.

 

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Litet uppkopplat vattenpass

Hultafors lanserar ett multifunktionellt och digitalt minivattenpass med Bluetooth som kombinerar funktionerna hos vattenpass, lutningsmätare och vinkelmätare i ett. Det lilla vattenpasset kan placeras i trånga och svåråtkomliga utrymmen där man via en app kan läsa av och lagra mätningen i sin smartphone.

ActiveLights Hybrid belysningsstolpar med rörelsekänsliga solceller

Närvarostyrda belysningsstolpar med solceller

Det svenska företaget Leading Light AB utvecklar och tillverkar soldrivna, närvarostyrda och uppkopplade belysningssystem för hållbara städer. En av produkterna är de närvarostyrda belysningsstolparna ActiveLights Hybrid som till större delen drivs med energi från de integrerade solcellspanelerna och endast växlar över till elnätet vid behov. De behovsstyrda stolparna lyser först när en förbipasserande närmar sig vilket kan spara upp till 80% energi enligt företaget.

Kräftgång i kontorsbyggandet under första halvåret

Enligt NAVET Analytics kommande konjunkturrapport, Marknadstrender bygg, visar kontorsbyggandet ingen tendens att lyfta efter fjolårets nedgång. 2020 minskade de påbörjade ny- och ombyggnadsinvesteringarna med 10 procent och under första halvåret i år visar utfallet nolltillväxt jämfört med samma period 2020.

MX-A utsugsklämma för en dammfri blandning

Dammfri blandning

Cement, murbruk och spackelmassor som blandas med visp i murarhink ger upphov till damm, både när materialet hälls över till hinken och vid blandning. Det finkorniga dammet kan innehålla kvarts med mera som kan leda till ohälsa. Festool erbjuder en enkel liten lösning i form av en utsugsklämma som kopplas till dammsugaren och minskar på dammet och skapar en bättre arbetsmiljö.