Schöck lanserar ett extra välisolerat monteringselement för punktvis infästning av balkonger. Elementet har certifierats för användning i passivhus i Tyskland.
Balkonginfästningen Schöck Isokorb XT har 120 millimeter isolering och är certifierad för passivhus i Tyskland. | |
|
Tyska Schöck har lanserat en extra välisolerad balkonginfästning, Isokorb XT, som ska minimera köldbryggor. Jämfört med en helgjuten betonganslutning ska det punktvisa (intermittenta) infästningssystemet minska köldbryggorna med 70 procent. Det kan jämföras med traditionella punktvisa infästningssystem som minskar köldbryggorna med cirka 20 procent.
– Det här innebär att med den energikostnad vi har i dag ger Isokorb-infästningen en ungefärlig återbetalningstid på tio år. En kort tid för en produkt med en beräknad livslängd på 100 år, säger Ulf Öster på Haucon AB, som är Schöcks partner i Sverige.
För energisnåla hus
Med den förbättrade värmeisoleringen ska det nu gå att använda fritt utkragande balkonger även för energisnåla hus. Ulf Öster berättar att XT-elementet används i stor utsträckning i Tyskland. Där har det även certifierats som köldbryggsskyddad konstruktion av Passivhusinstitutet i Darmstadt.
Förutom den brutna köldbryggan ger konstruktionen också förbättrad stegljudsisolering. Något som ska göra elementet lämpligt även för loftgångar.
Platsbyggt eller förtillverkat
Infästningssystemet fungerar både med platsbyggda balkonger och med förtillverkade balkongplattor. Systemet finns för förbindelser från betong till betong, från betong till stål samt från stål till stål. Beräkningsprogram finns för kostnadsfri nedladdning på webben.
Grafit isolerar mer
Produkten består av en isoleringskropp, armeringsstänger och ett trycklager som ska både ta upp tryckkrafter och isolera. Isoleringskroppen består av Neopor, det vill säga expanderad polystyren (EPS) med en tillsats av grafit som höjer värmeisoleringen. Därtill är armeringsstängerna av rostfritt stål. Vilket bidrar till minskade värmeförluster och ökad livslängd.
Skyddsplattor isolerar mot brand
När det finns höga krav på brandskydd kan man klä elementets isolerkroppar med brandskyddsplattor. Därmed kan man nå ett skydd motsvarande brandklass F90/R90.
Källa: Schöck, Haucon Sverige AB.
Martin Steno, redaktör