• Nyheter
  • Väggspackel med reducerat koldioxidutsläpp

Nyheter

Väggspackel med reducerat koldioxidutsläpp

Väggspackel ECO med reducerat koldioxidutsläpp för uppfyllnad och justering
Finja Betong utökar sin gröna ECO-linje med Väggspackel ECO, ett klimatpositivt inomhusspackel för både uppfyllnad och justering på underlag som betong, sten, puts och keramik för beläggning av exempelvis kakel, tapeter och målning.

Väggspackel ECO liknar Finjas befintliga produkt i lagasortiment Laga Vägg men har i jämförelse ett minskat koldioxidekvivalent*-utsläpp med 17 procent.

För att ECO-linjens koldioxidreducerade produkter ska kunna klassas som klimatpositiva gör Finja omfattande analyser och insatser för att minska de egna utsläppen så långt som möjligt och klimatkompenserar för resterande del via ett certifierat energiprojekt i Brasilien verifierat enligt Gold Standard.

Finjas gröna ECO-linje består sedan tidigare av tre produkter
Grovbetong ECO - en bindemedelsoptimerad betong för gjutning av bl a plintar och fundament
Murblock Fördel ECO – murblock av hålat lättklinker  
310 Avjämning ECO - en fiberförstärkt och pumpbar golvavjämningsprodukt 

* CO2e är ett mätvärde över hur mycket koldioxidutsläpp, dvs hur mycket koldioxid som skulle ge motsvarande klimatpåverkan som en produkt, handling eller tjänst står för.

Artikeln är skriven av Helena Bengtsson

Finja Betongs väggspackel ECO är ett klimatpositivt inomhusspackel
Finja Betongs väggspackel ECO är ett klimatpositivt inomhusspackel
Finjas klimatpositiva Väggspackel ECO i 15 kg säck
Finjas klimatpositiva Väggspackel ECO i 15 kg säck

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.