• Nyheter
  • Utemöbler som bidrar till ökad biologisk mångfald

Nyheter

Utemöbler som bidrar till ökad biologisk mångfald

Utemöbler som bidrar till ökad biologisk mångfald
2022-03-14
Habitats är en ny serie urbana möbler från Vestre som ska förena stadsmiljön med naturens vilda djur och ge livet möjlighet att i sin takt kunna etablera bomiljöer och häckningsplatser.

Vestre har som ambition att alltid arbeta med långsiktig hållbarhet i sin möbelproduktion och tar nu med serien Habitats ytterligare ett steg i det ledet. Planering och design har skett i samråd med paleontolog Lene Liebe Delsett och biolog Katrine Turner för att ge projektet forskningsbaserad kunskap. Tanken är att en förening ska skapas emellan möblerna och de integrerade naturelement för att då skapa en god och trevlig miljö för både människor, svampar, bakterier, insekter, skalbaggar och fåglar.

I serien ingår bland annat insektshotellet LEAF som är format som ett blad. Den finns i tre varianter med tanken att locka till sig olika typer av insekter och pollinatörer. De kan placeras till exempel på takterrasser med vegetation eller i parkmiljö. LEAF kan med fördel kombineras tillsammans med DECAY EDGE, en konstruktion som är tänkt att inrymma allt från trä, sten, jord, växter och annat organiskt material för att skapa ett mikrohabitat för insekter och bakterier som gillar lite oordning i sin tillvaro. DECAY EDGE finns i många olika mått.

En till synes livlös stock döljer ofta ett myller av liv som bakterier, svampar och lavar. En ihålig stock ger också viloplats för fåglar och fladdermöss. Bänken LOG är utformad för att kunna integreras med en eller flera stockar och grenar för att gynna detta. I serien finns också bänkarna PILE och HOUSE samt fågelholken WINGS.

Vestre Habitats är designade i samarbete med Rethink Studios designchef Alexander Qual och formgivaren René Hougaard från Arde. Möblerna är tillverkade av trä och/eller varmförzinkat stål som pulverlackeras i någon av
RAL Classic Kulörerna.

Skriven av Jenny Öhlund

LOG lockar till sig både människor och djur
LOG lockar till sig både människor och djur
DECAY EDGE Finns i många storlekar som färdiga kärl eller i olika moduler
DECAY EDGE Finns i många storlekar som färdiga kärl eller i olika moduler
HOUSE håller samman en miljö för varelser i förmultningsprocessen
HOUSE håller samman en miljö för varelser i förmultningsprocessen
HOUSE håller samman en miljö för varelser i förmultningsprocessen
HOUSE håller samman en miljö för varelser i förmultningsprocessen

Nyheter

Alumega är ett följsamt förband i storm och jordskalv

Följsamt förband vid storm och jordskalv

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.