Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Unik ytterdörr sätter nytt liv i gammalt trä

Nyheter

Unik ytterdörr sätter nytt liv i gammalt trä

Unik ytterdörr sätter nytt liv i gammalt trä
Ekstrands har i samarbete med Wonderwall Studios tagit fram ytterdörren Clue 100K i mycket begränsad upplaga. Dörren har en unik beklädnad tillverkad av 100 år gammal svartek, ett sällsynt och dyrbart material som ofta har sitt ursprung i det dolda.

Det som gör svartek extra sällsynt är att materialet legat dolt i våtmark och mossar som skapat gynnsamma förhållanden för bevarande under väldigt lång tid. Arbetet med att finna svartek och bärga den är krävande och tillgången av materialet är därför mycket begränsad.

Svarteken som används till gestaltandet av dörrbladet till Clue 100K har bärgats efter att ha legat sjödränkt i minst 100 år. Materialet har sedan sorteras efter både nyans och tjocklek och varje dörr mönsterläggs därefter för hand. Träets olika nyanser och mönstervalet till dörren skapar en effektfull karaktär. Kulören i Clue 100K är svart med skiftningar i brunt. Ekstrands beskriver sin dörr som lyxig och elegant och framförallt ensamma i sitt slag. De har tillgång till material för ett fåtal unika dörrar beroende på dörrarnas mått och samtliga kommer att vara numrerad.

Wonderwall Studios arbetar med att återvinna gammalt bärgat virke. Materialet hämtas från hela världen och i samarbete med hantverkskunniga personer har man kontroll över hela processen från bärgning, sågning och putsning för hand av varje enskild träbit. Stort fokus ligger alltså på hållbarhet, hantverkstradition och upcycling -att skapa nytt liv i gammalt material. Mer om Wonderwall Studios.


Skriven av Jenny Öhlund

Ytterdörren finns i ett fåtal exemplar
Ytterdörren finns i ett fåtal exemplar
Omsorgsfull mönsterpassning
Omsorgsfull mönsterpassning
Clue 100K i detalj
Clue 100K i detalj

Nyheter

Optimerad laddkabel för nordiskt klimat

2021-02-24
Kabel

DEFAs nya laddkabel eConnect är utvecklad, av elbilsförare för elbilsförare, för att ge elbilar och laddhybrider med Type2-intag högsta möjliga miljömässiga hållbarhet, användarvänlighet och prestanda i våra extremt omväxlande nordiska klimatförhållanden.

Inneklimatmätare som övervakar luftkvaliten

Inneklimatmätare som övervakar luftkvalitén

Renson Sense är en ny inneklimatmätare som bevakar inneklimatet i exempelvis skolor, kontor och bostäder och visar visuellt när luftkvaliteten blir dålig och behöver åtgärdas. Till enheten finns en app där man kan övervaka mätvärdena i realtid och spåra förändringar en vecka tillbaka i tiden.