• Nyheter
  • Unik ytterdörr sätter nytt liv i gammalt trä

Nyheter

Unik ytterdörr sätter nytt liv i gammalt trä

Unik ytterdörr sätter nytt liv i gammalt trä
Ekstrands har i samarbete med Wonderwall Studios tagit fram ytterdörren Clue 100K i mycket begränsad upplaga. Dörren har en unik beklädnad tillverkad av 100 år gammal svartek, ett sällsynt och dyrbart material som ofta har sitt ursprung i det dolda.

Det som gör svartek extra sällsynt är att materialet legat dolt i våtmark och mossar som skapat gynnsamma förhållanden för bevarande under väldigt lång tid. Arbetet med att finna svartek och bärga den är krävande och tillgången av materialet är därför mycket begränsad.

Svarteken som används till gestaltandet av dörrbladet till Clue 100K har bärgats efter att ha legat sjödränkt i minst 100 år. Materialet har sedan sorteras efter både nyans och tjocklek och varje dörr mönsterläggs därefter för hand. Träets olika nyanser och mönstervalet till dörren skapar en effektfull karaktär. Kulören i Clue 100K är svart med skiftningar i brunt. Ekstrands beskriver sin dörr som lyxig och elegant och framförallt ensamma i sitt slag. De har tillgång till material för ett fåtal unika dörrar beroende på dörrarnas mått och samtliga kommer att vara numrerad.

Wonderwall Studios arbetar med att återvinna gammalt bärgat virke. Materialet hämtas från hela världen och i samarbete med hantverkskunniga personer har man kontroll över hela processen från bärgning, sågning och putsning för hand av varje enskild träbit. Stort fokus ligger alltså på hållbarhet, hantverkstradition och upcycling -att skapa nytt liv i gammalt material. Mer om Wonderwall Studios.


Skriven av Jenny Öhlund

Ytterdörren finns i ett fåtal exemplar
Ytterdörren finns i ett fåtal exemplar
Omsorgsfull mönsterpassning
Omsorgsfull mönsterpassning
Clue 100K i detalj
Clue 100K i detalj

Nyheter

Lysande ljudabsorbent

Den runda, ljudabsorberande takpanelen Sound Off Cirkel från Götessons Industri AB är tillverkad av delvis av återvunnet och kemikaliefritt material och är avsedd för ljud i de övre frekvenserna (500 Hz och högre) så som exempelvis telefonsignaler och röster. Absorbenten finns med eller utan integrerade LED-lampor.

Alimak STS 300 lådor lastas med ställningsmaterial och lossas först när de hissats upp

Säkert system för ställningsbyggare

Alimak Group har tillsammans med tyska PERI tagit fram Alimak STS 300, ett system för transport, montering och demontering av byggnadsställningar som ökar säkerheten och samtidigt förbättrar logistiken, ergonomin och arbetsmiljön för ställningsbyggare.

Heltäckande golvlimssortiment

2021-12-03
Lim

Bostik har uppdaterat sitt golvlimssortiment och tagit fram en serie produkter avsedda att förenkla och förbättra limning av golv. I det nya golvlimssortimentet One Floor Range ingår elva produkter som tillsammans är heltäckande för de flesta behov av golvlimningar.

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.