Nyheter

Undertak som sticker ut

Undertak som sticker ut
Undertak i offentliga miljöer upplevs ofta som anonyma. Det vill Parafon ändra på med sin nya mönstrade undertaksserie Decor.

 
  
 
 

Parafons undertaksserie Decor med mönstren Kalas, Marakech, Rymd och Spira.

 

Den nya serien undertak är i första hand avsedd för offentlig miljö. Ambitionen har varit att ta fram mönster som kan ge liv och rörelse och som samtidigt kan varieras efter lokalens behov. Exempelvis kan man med hjälp av mönster visa vägen i en korridor eller märka ut en plats.


Designern Lisa Bengtsson, som har bidragit med mönstren Kalas och Marakech, menar att det var en stor utmaning att hitta en enkel och samtidigt spännande form som lyfter rummet.

Mönstret Rymd, som designats av Ann Robertsson, är avsett att ge rummet en tredimensionell effekt och mer liv. Hennes andra mönster, Spira, är inspirerat av bladverk som har stora variationer.

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.