• Nyheter
  • Undertak förbättrar luftkvaliteten

Nyheter

Undertak förbättrar luftkvaliteten

Undertak förbättrar luftkvaliteten
Nu lanserar Gyproc ett akustikundertak som reducerar halterna av formaldehyd i luften.

   
 Gyptone Aktiv Air är ett nytt akustikundertak som reducerar mängden formaldehyd och ska minska risken för ohälsa.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom att förbättra rumsakustiken ska undertaken i serien Aktiv Air förbättra luftkvaliteten. Det görs möjligt med en teknik som bryter ner och minskar halterna av formaldehyd i inomhusluften.

Därmed ska undertaket vara lämpligt där det ställs stora krav på inomhusmiljön, exempelvis i skolor, förskolor och sjukhus.

Testad effekt
Formaldehyd är en gas som vi känner av i form av en stickande lukt och som kan ge irritation i ögon och luftvägar. Gasen är relativt vanligt förekommande och avges bland annat från olika byggmaterial och möbler.

Men de nya undertaken är tillverkade med en teknik som gör att formaldehyden bryts ner och därmed förbättras luftkvaliteten, berättar Torbjörn Pettersson, som är chef för teknisk support på Gyproc.

- Vi har testat undertakets verkningsgrad vid Eurofins ackrediterade laboratorium. I en kontrollerad testmiljö har det visat sig att den ursprungliga koncentrationen av formaldehyd har sjunkit till 30 procent på ett dygn, säger han.

Bryter ner formaldehyd
De luftrenande akustikundertaken är tillverkade av gips och kartong, precis som företagets övriga undertakssortiment. Men i gipsmassan blandas ytterligare ett ämne som med en patenterad teknik bryter ner formaldehyd till inaktiva bindningar. Själva bindningarna bildas inne i gipskärnan och uppges vara oskadliga.

Den nya tekniken används nu i flera av företagets ordinarie produktserier för undertak.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Flexibla eluttag

Mainline är ett flexibelt system som gör det möjligt att ansluta eluttag var och när man vill i rummet. Systemet bygger på en strömskena med flyttbara el- eller datauttag som enkelt kan läggas till, tas bort eller flyttas till valfri plats längs strömskenan allt eftersom behoven förändras.

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Detaljhandelns byggande faller

I sin kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, redovisar Navet Analytics AB, tidigare Industrifakta, utvecklingen för första kvartalets byggande och underhåll inom bostäder och lokaler.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.