Nyheter

Underhållsvolymen ökar svagt

Underhållsvolymen ökar svagt. Foto Anders Wester
Framför allt åtgärder inom badrum och stambyten gör att underhållet kommer att växa i år.

Industrifaktas årliga intervjuer med underhållsansvariga på 100 större bostadsföretag visar att det löpande byggnadsunderhållet kan komma att växa med ett par procent i år. Svaren avslöjar att bolagen fortsätter prioritera åtgärder inom badrum och stambyte. Utöver detta ligger fokus även på tak, fasader och fönster. Nästa år tror flertalet på en i stort sett oförändrad underhållsvolym. En jämförelse mellan privata och kommunägda bostadsbolag visar att de kommunägda bolagens underhållsvolym växer något starkare. Med hänsyn till de stora renoveringsbehoven som kvarstår i miljonprogrammet är utvecklingen måhända något svag. Industrifakta tror att förklaringen ligger i kapacitetsbrist och höga entreprenadpriser, vilket medför att många bostadsbolag tvingas att skjuta fram vissa renoveringsprojekt.

 

Källa Industrifakta AB, Marknadstrender Bygg

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

Ultratunn ytbeklädnad

Dekton är ett material baserat på mineraler som kan användas för ytbeklädnad på möbler, dörrar, köksinredning eller som väggpaneler, bänkskivor m m. Dekton lanseras nu i en tunnare variant, Slim, med en tjocklek på endast 4 mm. Det tunnare och lättare utförandet är enkelt att montera och skapar nya möjligheter för arkitekter och designers.

Grönt tak med AlkorGREEN

2019-04-12
Gummiduk

AlkorGREEN från RENOLIT är ett komplett system för gröna tak. Taksystemet fungerar både på nya byggnader och renoveringsprojekt, och kan användas både för takträdgårdar och sedumtak.

Minskad nybyggnad ger plats för underhåll

Minskad nybyggnad ger plats för underhåll

Två gånger per år mäter Industrifakta aktiviteten inom byggnadsunderhåll. I samband med kartläggningen intervjuas en fastighetspanel bestående av 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare i Sverige, vilket ger en god indikation när det gäller utveckling och inriktning inom byggnadsunderhåll.

Trapp och hiss i ett

Globus Hera är en kombinerad trapp och lyftplattform för vertikala lyft som kan användas av både rullstolsburna och gående. Vid dagligt användande fungerar den som en vanlig trappa med en klassisk design men vid behov förvandlas den enkelt med ett knapptryck till en hiss som tar användaren upp eller ned.

Nyckelfritt hänglås

Nyckelfritt hänglås

Smart Lock från Habo är ett nytt hänglås med fingeravtrycksläsare och appstyrning. Via appen kan permanent eller tidsbegränsad tillgång ges för obegränsat antal användare. I appens historik syns också vem som öppnat låset.

Trädgårdsprodukter i corten

Trädgårdsprodukter i corten

Byggkatalogen besökte mässan Nordiska trädgårdar och spanade efter nyheter. Det fanns många fina växthus, kompostlösningar och praktiska trädgårdsprodukter. Dessutom fanns det befintliga lösningar i nya material, som exempelvis lettiska Corten Design som tillverkar kantstöd, planteringskärl och spaljéer i corten-stål.