Nyheter

Trädgårdsprodukter i corten

Trädgårdsprodukter i corten
Byggkatalogen besökte mässan Nordiska trädgårdar och spanade efter nyheter. Det fanns många fina växthus, kompostlösningar och praktiska trädgårdsprodukter. Dessutom fanns det befintliga lösningar i nya material, som exempelvis lettiska Corten Design som tillverkar kantstöd, planteringskärl och spaljéer i corten-stål.

Cortenstål behöver ett varierat klimat där det både utsätts för fukt och torka. Då bildas den bästa rostiga ytan som skyddar plåten och gör den till en vacker trädgårdsdetalj. Cortenprodukterna levereras nytillverkade i den ursprungliga mörkgrå stålfärgen och den rostiga ytan bildas långsamt när produkten får stå utomhus under en tid. Redan efter någon vecka börjar den bruna färgen att synas som med tiden mörknar. 

Man kan påskynda rostprocessen med att spraya saltvatten på ytan, men detta skall bara göras en gång för annars finns det risk att ytan inte blir så tålig. Men det bästa för cortenprodukterna är att låta den naturliga processen ha sin gång och inte försöka påskynda den. 

Under tiden som den rostiga ytan byggs upp kan den missfärga porösa betongplattor, så man bör därför vara försiktig med var man placerar produkten den första tiden. När ytan har blivit tillräckligt tät slutar den missfärga närliggande material.

Corten Design har flera olika kantstöd, rektangulära och runda planteringskärl, trädskydd, bänkar och spaljéer i cortenplåt i sitt sortiment, och levererar till Sverige. Planteringskärlen finns i både 4 eller 3 millimeter tjock cortenplåt, och kantstöden i 3 mm. Passar bra i offentliga miljöer eftersom de inte kräver något underhåll.

Skrivet av Malena Beijer

Kantstöd med vikt kant
Kantstöd med vikt kant
Planteringskärl i corten
Planteringskärl i corten
Bänk i corten
Bänk i corten

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.