Nyheter

Trädgårdsprodukter i corten

Trädgårdsprodukter i corten
Byggkatalogen besökte mässan Nordiska trädgårdar och spanade efter nyheter. Det fanns många fina växthus, kompostlösningar och praktiska trädgårdsprodukter. Dessutom fanns det befintliga lösningar i nya material, som exempelvis lettiska Corten Design som tillverkar kantstöd, planteringskärl och spaljéer i corten-stål.

Cortenstål behöver ett varierat klimat där det både utsätts för fukt och torka. Då bildas den bästa rostiga ytan som skyddar plåten och gör den till en vacker trädgårdsdetalj. Cortenprodukterna levereras nytillverkade i den ursprungliga mörkgrå stålfärgen och den rostiga ytan bildas långsamt när produkten får stå utomhus under en tid. Redan efter någon vecka börjar den bruna färgen att synas som med tiden mörknar. 

Man kan påskynda rostprocessen med att spraya saltvatten på ytan, men detta skall bara göras en gång för annars finns det risk att ytan inte blir så tålig. Men det bästa för cortenprodukterna är att låta den naturliga processen ha sin gång och inte försöka påskynda den. 

Under tiden som den rostiga ytan byggs upp kan den missfärga porösa betongplattor, så man bör därför vara försiktig med var man placerar produkten den första tiden. När ytan har blivit tillräckligt tät slutar den missfärga närliggande material.

Corten Design har flera olika kantstöd, rektangulära och runda planteringskärl, trädskydd, bänkar och spaljéer i cortenplåt i sitt sortiment, och levererar till Sverige. Planteringskärlen finns i både 4 eller 3 millimeter tjock cortenplåt, och kantstöden i 3 mm. Passar bra i offentliga miljöer eftersom de inte kräver något underhåll.

Skrivet av Malena Beijer

Kantstöd med vikt kant
Kantstöd med vikt kant
Planteringskärl i corten
Planteringskärl i corten
Bänk i corten
Bänk i corten

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.