Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Tillväxt och rekryteringsproblem hos installatörsbranscherna

Nyheter

Tillväxt och rekryteringsproblem hos installatörsbranscherna

Foto: Anders Wester
Industrifakta analyserar två gånger per år konjunkturläget inom installationsbranscherna el, värme/sanitet, kyla/värmepumpar samt ventilation.

Årets första rapport presenterades tidigare i vår i samarbete med branschorganisationerna inom varje installationsområde. Förra året beräknades den samlade installationsvolymen ha ökat med knappt 3 procent. Skillnaderna mellan branscherna är betydande och kylteknikbranschen hade en avsevärt starkare tillväxt än genomsnittet.

Konjunkturläget visar sig vara svagt positivt i år, med en prognos för den totala installationsvolymen på omkring 3 procent i år och nästa år. De regionala skillnaderna är tydliga. En starkare konjunktur för storstadsregionerna jämfört med övriga Sverige och inte minst den norra regionen.

Svårigheterna att hitta personal med rätt sorts kompetens oroar nästan 9 av 10 tillfrågade företag. För de mindre installations- och teknikföretagen innebär detta svårigheter att utveckla företagets kompetens och tjänsteutbud.

Källa: Industrifakta AB

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.