För närvarande pågår arbete med vår sökfunktion vilket kan påverka sökresultat.
  • Nyheter
  • Textilplattor med mindre klimatpåverkan

Nyheter

Textilplattor med mindre klimatpåverkan

Textila golvplattor med mindre klimatpåverkan
Microsfera är textila golvplattor framtagna för att ge minimal påverkan på klimatet och bättre inomhusmiljö än traditionella textilplattor.

Microsfera ger kraftigt minskade koldioxidutsläpp vid tillverkningen och ett mycket lågt VOC-utsläpp. Enligt företaget släpper textilplattorna ut mindre än hälften så mycket koldioxid vid tillverkningen jämfört med en vanligt textilplatta av 100 % återvunnet nylon. Lanseringen av plattorna tar företaget ett steg närmre Mission Zero som är deras strategi för att år 2020 inte ha någon negativ miljöpåverkan alls.

En av de största bidragande orsakerna till det låga koldioxidutsläppet är utformningen av nylongarnet och mittenlagret (precoat). Genom att använda en mikrotuft-konstruktion kombinerat med en speciell metod för att sammanfoga skikten har utsläppet kunnat minskas avsevärt. Mattluggen är sammansmält direkt mot baksidan vilket gör att en latexbaksida inte behövs.

Plattorna uppnår även mycket låga emissionsnivåer och bidrar till en bättre luftkvalitet inomhus. Enligt GUT-certifiering ska VOC-värdet ligga under 250 µg/m³ efter 3 dagar, Microsfera hamnar på mindre än 100 µg/m³ efter 3 dagar.

För att ytterligare minska VOC-utsläpp kan plattorna installeras med TacTilesTM som är små transparenta självhäftande etiketter av plast. Inget lim behövs och plattorna kan enkelt tas bort om de behöver bytas ut. Användning av TacTiles istället för limning ger poäng för flera olika miljöcertifieringar.

Textilplattorna är tillverkade av återvunnet garn och finns i åtta kulörer med ett linjärt mönster. Kulörerna går från en gråskala till jeansblå och kopparröda nyanser. För att skapa olika zoner och miljöer i ett rum eller en lokal kan plattorna med fördel kombineras med andra modeller, t ex mer långhåriga.

Formatet är 250×1000 mm ”Skinny Planks”.


Mission Zero
Företaget har arbetat efter strategin Mission Zero sedan 1994 efter att företagets grundare Ray Anderson insåg att det sätt som industrin arbetade enligt var i grunden ohållbart. Företaget strävar efter att vara fullt hållbart med ingen negativ inverkan på miljön till år 2020. Exempel på produktutvecklingar som företaget gjort på sin väg mot målet är lanseringen av Mictrotuft år 2000 som krävde 50% mindre garn än tidigare, 2011 började företaget arbeta med 100% återvunnet garn, 2012 kom textilplattan Fosforera som är tillverkad av ricinolja och 2015 lanseras nu Microsfera med mindre koldioxidutsläpp och minimalt VOC.
 
Skriven av Anna Göth

Microsfera
Microsfera
Microsfera
Microsfera
Microsfera-konstruktion
Microsfera-konstruktion

Nyheter

Funktionella träningsredskap för utegym

NOORDs träningsredskap för utegym är speciellt anpassade för funktionell träning utomhus. Träningsredskapen är utformade för att använda kroppen som motstånd och kan användas för flera olika träningsformer såsom exempelvis Calisthenics, Street Workout, Crossfit, HIIT och TRX för träning av kroppens alla muskelgrupper oavsett nivå.

STEICOflex isolering av träfiber

2020-05-20
Isolering

Ängmogruppen har lanserat ett miljövänligt isoleringssystem gjort av rester från sågverk och gallring av tallskog. Ingen formaldehyd eller PMDI bindemedel används heller i produktionen.