Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Tätskiktsmembran med ny yta

Tätskiktsmembran med ny yta
U.M Universal Membran är ett nytt tätskiktsmembran från Mataki med plastad ovansida med små prickar av sand. Tätskiktsmembranet är avsett att användas tillsammans med olika tätskiktssystem och finns både som självklistrande och för ång- eller varmluftsinstallation.

U.M Universal Membran har en ovansida som är plastad med små prickar av sand som bildar en halksäker yta, till skillnad från traditionellt sandade produkter som har en helt täckt yta av sand. Produkten har flera användningsområden och kan exempelvis användas som ångspärr, tillfällig tätning eller som flamskyddsremsa för kallt montage i hålkäl eller vid detaljarbete. Produkten absorberar mindre fukt och är lätt att torka av. Den ger även en yta som är utmärkt att svetsa mot.

Produkten finns i två utföranden, båda i kvalitet YEP3000:
U.M med ny plastad baksida som är mer lättsmält än tidigare liknande produkter. Bredd 1 m. Längd: 10 m. 

U.M Release med avtagbar releaseplast för användning när man inte vill eller kan använda traditionell svetsutrustning. Bredd: 0,33, 0,5 och 1 m. Längd: 10 m.

Känsligt takbyte på Sollefteå sjukhus
U.M Universal Membran kan installeras med varmluft och är lämplig även för användning vid känsliga tak och installationer. När det gamla taket skulle bytas på Sollefteå sjukhus barnakut och intensivvårdsavdelning ville man minimera störningar på verksamheten. Mataki rekommenderade då en varmluftsinstallerad tvålagtäckning där det undre lagret bestod av Mataki U.M Universal Membran med Mataki Power som övre lag. Tätskiktets skarvar sammanfogades med varmluft från eldrivna svetsautomater och detaljarbetet utfördes med varmluftspistol. Takentreprenör för takbytet var Nynäs Tak Norrland och Mataki stod som leverantör av tätskiktet.

Skriven av Anna Göth

Mataki UM Universal Membran kan installeras med ång- och varmluft, eller fås med självhäftande undersida
Mataki UM Universal Membran kan installeras med ång- och varmluft, eller fås med självhäftande undersida
U.M Universal Membran på Sollefteå sjukhus
U.M Universal Membran på Sollefteå sjukhus

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Ecosafe fallskydd Björns trädgård

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.