Nyheter

Tätskiktsmembran med ny yta

Tätskiktsmembran med ny yta
U.M Universal Membran är ett nytt tätskiktsmembran från Mataki med plastad ovansida med små prickar av sand. Tätskiktsmembranet är avsett att användas tillsammans med olika tätskiktssystem och finns både som självklistrande och för ång- eller varmluftsinstallation.

U.M Universal Membran har en ovansida som är plastad med små prickar av sand som bildar en halksäker yta, till skillnad från traditionellt sandade produkter som har en helt täckt yta av sand. Produkten har flera användningsområden och kan exempelvis användas som ångspärr, tillfällig tätning eller som flamskyddsremsa för kallt montage i hålkäl eller vid detaljarbete. Produkten absorberar mindre fukt och är lätt att torka av. Den ger även en yta som är utmärkt att svetsa mot.

Produkten finns i två utföranden, båda i kvalitet YEP3000:
U.M med ny plastad baksida som är mer lättsmält än tidigare liknande produkter. Bredd 1 m. Längd: 10 m. 

U.M Release med avtagbar releaseplast för användning när man inte vill eller kan använda traditionell svetsutrustning. Bredd: 0,33, 0,5 och 1 m. Längd: 10 m.

Känsligt takbyte på Sollefteå sjukhus
U.M Universal Membran kan installeras med varmluft och är lämplig även för användning vid känsliga tak och installationer. När det gamla taket skulle bytas på Sollefteå sjukhus barnakut och intensivvårdsavdelning ville man minimera störningar på verksamheten. Mataki rekommenderade då en varmluftsinstallerad tvålagtäckning där det undre lagret bestod av Mataki U.M Universal Membran med Mataki Power som övre lag. Tätskiktets skarvar sammanfogades med varmluft från eldrivna svetsautomater och detaljarbetet utfördes med varmluftspistol. Takentreprenör för takbytet var Nynäs Tak Norrland och Mataki stod som leverantör av tätskiktet.

Skriven av Anna Göth

Mataki UM Universal Membran kan installeras med ång- och varmluft, eller fås med självhäftande undersida
Mataki UM Universal Membran kan installeras med ång- och varmluft, eller fås med självhäftande undersida
U.M Universal Membran på Sollefteå sjukhus
U.M Universal Membran på Sollefteå sjukhus

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.