Nyheter

Tätskiktsmembran med ny yta

Tätskiktsmembran med ny yta
U.M Universal Membran är ett nytt tätskiktsmembran från Mataki med plastad ovansida med små prickar av sand. Tätskiktsmembranet är avsett att användas tillsammans med olika tätskiktssystem och finns både som självklistrande och för ång- eller varmluftsinstallation.

U.M Universal Membran har en ovansida som är plastad med små prickar av sand som bildar en halksäker yta, till skillnad från traditionellt sandade produkter som har en helt täckt yta av sand. Produkten har flera användningsområden och kan exempelvis användas som ångspärr, tillfällig tätning eller som flamskyddsremsa för kallt montage i hålkäl eller vid detaljarbete. Produkten absorberar mindre fukt och är lätt att torka av. Den ger även en yta som är utmärkt att svetsa mot.

Produkten finns i två utföranden, båda i kvalitet YEP3000:
U.M med ny plastad baksida som är mer lättsmält än tidigare liknande produkter. Bredd 1 m. Längd: 10 m. 

U.M Release med avtagbar releaseplast för användning när man inte vill eller kan använda traditionell svetsutrustning. Bredd: 0,33, 0,5 och 1 m. Längd: 10 m.

Känsligt takbyte på Sollefteå sjukhus
U.M Universal Membran kan installeras med varmluft och är lämplig även för användning vid känsliga tak och installationer. När det gamla taket skulle bytas på Sollefteå sjukhus barnakut och intensivvårdsavdelning ville man minimera störningar på verksamheten. Mataki rekommenderade då en varmluftsinstallerad tvålagtäckning där det undre lagret bestod av Mataki U.M Universal Membran med Mataki Power som övre lag. Tätskiktets skarvar sammanfogades med varmluft från eldrivna svetsautomater och detaljarbetet utfördes med varmluftspistol. Takentreprenör för takbytet var Nynäs Tak Norrland och Mataki stod som leverantör av tätskiktet.

Skriven av Anna Göth

Mataki UM Universal Membran kan installeras med ång- och varmluft, eller fås med självhäftande undersida
Mataki UM Universal Membran kan installeras med ång- och varmluft, eller fås med självhäftande undersida
U.M Universal Membran på Sollefteå sjukhus
U.M Universal Membran på Sollefteå sjukhus

Nyheter

Kemikaliefritt reningsverk

Mälaren är ett kemikalie- och tillsatsfritt minireningsverk anpassat för enskilda hushåll framtaget av Godkända Avlopp i Sverige AB. Reningsverket är baserat på bio-P*, en biologisk reningsprocess som avskiljer fosfor från avloppsvattnet och är godkänt att placeras i alla miljöer i Sverige, även dom med de högsta reningskraven.

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som bl a analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, kan man notera att byggandet inom flera sektorer bromsar in. När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker det en bred nedgång.

Ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft

Att lasta tunga saker som stegar och virke på biltak är ofta ett krävande arbetsmoment för många hantverkare och andra i fysiskt tunga yrken, med rörelser och laster som kan riskerar skador och onödig värk i kroppen. Maksimera har utvecklat en taklastare med funktioner som underlättar både ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter.

MarinaLightunit visar vattenvägen till räddningsstegen

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.