• Nyheter
  • Taksensorer varnar vid hög snölast

Nyheter

Taksensorer varnar vid hög snölast

Taksensorer varnar vid hög snölast
De senaste åren har stora snömängder ställt till problem och resulterat i kapsejsade tak. Nu lanseras ett system med taksensorer som ska varna när belastningen blir för hög.

       
 
 

Ruukki har utvecklat ett säkerhetssystem för hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. Takmonterade sensorer registrerar förändringar i takets belastning och sänder trådlös information till mobiltelefon eller mejl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under de två senaste vintrarna har det ymniga snöfallet belastat olika takkonstruktioner långt över deras bärkraft. I många fall handlar det om hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. För den här typen av byggnader lanserar Ruukki ett så kallat smart tak, som ska höja säkerheten.

Det är ett system med taksensorer som registrerar och larmar vid förändringar i takets belastning. Användningsområden är både nya och befintliga hallbyggnader, exempelvis köpcentrum, idrotts- och industrihallar.

Larmar via webben
Systemet består av sensorer som monteras på takets profilplåtar. Sensorerna registrerar takbelastningen, och om den närmar sig det värde som valts som det högsta tillåtna, ger sensorerna larm. Det innebär att information sänds trådlöst till en router som vidarebefordrar larmet till en mobiltelefon eller mejladress.

– Med hjälp av webbaserade belastningsuppgifter kan man hela tiden hålla sig uppdaterad om hur snöbelastningen utvecklas, säger Rautaruukkis produktgruppschef Anssi Rissanen.

Systemet ger även information om hur belastningen förändras över en tidsperiod.

Finns pengar att spara
Förutom att säkerheten ökas finns möjlighet till andra långsiktiga besparingar. Om man installerat taksensorer behöver taken inte skottas i onödan, bara för att vara på säkra sidan.

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Heltäckande golvlimssortiment

2021-12-03
Lim

Bostik har uppdaterat sitt golvlimssortiment och tagit fram en serie produkter avsedda att förenkla och förbättra limning av golv. I det nya golvlimssortimentet One Floor Range ingår elva produkter som tillsammans är heltäckande för de flesta behov av golvlimningar.

Säkert system för ställningsbyggare

2021-12-01
Ställningar

Alimak Group har tillsammans med tyska PERI tagit fram Alimak STS 300, ett system för transport, montering och demontering av byggnadsställningar som ökar säkerheten och samtidigt förbättrar logistiken, ergonomin och arbetsmiljön för ställningsbyggare.

Modul'up löslagda vinylgolv på Thomagolv 4v Grön

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.

LEVA Moduler för jobb och undervisning utomhus

Moduler för jobb och undervisning utomhus

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.