• Nyheter
  • Taksensorer varnar vid hög snölast

Nyheter

Taksensorer varnar vid hög snölast

Taksensorer varnar vid hög snölast
De senaste åren har stora snömängder ställt till problem och resulterat i kapsejsade tak. Nu lanseras ett system med taksensorer som ska varna när belastningen blir för hög.

       
 
 

Ruukki har utvecklat ett säkerhetssystem för hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. Takmonterade sensorer registrerar förändringar i takets belastning och sänder trådlös information till mobiltelefon eller mejl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under de två senaste vintrarna har det ymniga snöfallet belastat olika takkonstruktioner långt över deras bärkraft. I många fall handlar det om hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. För den här typen av byggnader lanserar Ruukki ett så kallat smart tak, som ska höja säkerheten.

Det är ett system med taksensorer som registrerar och larmar vid förändringar i takets belastning. Användningsområden är både nya och befintliga hallbyggnader, exempelvis köpcentrum, idrotts- och industrihallar.

Larmar via webben
Systemet består av sensorer som monteras på takets profilplåtar. Sensorerna registrerar takbelastningen, och om den närmar sig det värde som valts som det högsta tillåtna, ger sensorerna larm. Det innebär att information sänds trådlöst till en router som vidarebefordrar larmet till en mobiltelefon eller mejladress.

– Med hjälp av webbaserade belastningsuppgifter kan man hela tiden hålla sig uppdaterad om hur snöbelastningen utvecklas, säger Rautaruukkis produktgruppschef Anssi Rissanen.

Systemet ger även information om hur belastningen förändras över en tidsperiod.

Finns pengar att spara
Förutom att säkerheten ökas finns möjlighet till andra långsiktiga besparingar. Om man installerat taksensorer behöver taken inte skottas i onödan, bara för att vara på säkra sidan.

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Flexibla eluttag

Mainline är ett flexibelt system som gör det möjligt att ansluta eluttag var och när man vill i rummet. Systemet bygger på en strömskena med flyttbara el- eller datauttag som enkelt kan läggas till, tas bort eller flyttas till valfri plats längs strömskenan allt eftersom behoven förändras.

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.