Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Taksensorer varnar vid hög snölast

Nyheter

Taksensorer varnar vid hög snölast

Taksensorer varnar vid hög snölast
De senaste åren har stora snömängder ställt till problem och resulterat i kapsejsade tak. Nu lanseras ett system med taksensorer som ska varna när belastningen blir för hög.

       
 
 

Ruukki har utvecklat ett säkerhetssystem för hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. Takmonterade sensorer registrerar förändringar i takets belastning och sänder trådlös information till mobiltelefon eller mejl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under de två senaste vintrarna har det ymniga snöfallet belastat olika takkonstruktioner långt över deras bärkraft. I många fall handlar det om hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. För den här typen av byggnader lanserar Ruukki ett så kallat smart tak, som ska höja säkerheten.

Det är ett system med taksensorer som registrerar och larmar vid förändringar i takets belastning. Användningsområden är både nya och befintliga hallbyggnader, exempelvis köpcentrum, idrotts- och industrihallar.

Larmar via webben
Systemet består av sensorer som monteras på takets profilplåtar. Sensorerna registrerar takbelastningen, och om den närmar sig det värde som valts som det högsta tillåtna, ger sensorerna larm. Det innebär att information sänds trådlöst till en router som vidarebefordrar larmet till en mobiltelefon eller mejladress.

– Med hjälp av webbaserade belastningsuppgifter kan man hela tiden hålla sig uppdaterad om hur snöbelastningen utvecklas, säger Rautaruukkis produktgruppschef Anssi Rissanen.

Systemet ger även information om hur belastningen förändras över en tidsperiod.

Finns pengar att spara
Förutom att säkerheten ökas finns möjlighet till andra långsiktiga besparingar. Om man installerat taksensorer behöver taken inte skottas i onödan, bara för att vara på säkra sidan.

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.