• Nyheter
  • Taksensorer varnar vid hög snölast

Nyheter

Taksensorer varnar vid hög snölast

Taksensorer varnar vid hög snölast
De senaste åren har stora snömängder ställt till problem och resulterat i kapsejsade tak. Nu lanseras ett system med taksensorer som ska varna när belastningen blir för hög.

       
 
 

Ruukki har utvecklat ett säkerhetssystem för hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. Takmonterade sensorer registrerar förändringar i takets belastning och sänder trådlös information till mobiltelefon eller mejl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under de två senaste vintrarna har det ymniga snöfallet belastat olika takkonstruktioner långt över deras bärkraft. I många fall handlar det om hallkonstruktioner med tak av bärande profilplåt. För den här typen av byggnader lanserar Ruukki ett så kallat smart tak, som ska höja säkerheten.

Det är ett system med taksensorer som registrerar och larmar vid förändringar i takets belastning. Användningsområden är både nya och befintliga hallbyggnader, exempelvis köpcentrum, idrotts- och industrihallar.

Larmar via webben
Systemet består av sensorer som monteras på takets profilplåtar. Sensorerna registrerar takbelastningen, och om den närmar sig det värde som valts som det högsta tillåtna, ger sensorerna larm. Det innebär att information sänds trådlöst till en router som vidarebefordrar larmet till en mobiltelefon eller mejladress.

– Med hjälp av webbaserade belastningsuppgifter kan man hela tiden hålla sig uppdaterad om hur snöbelastningen utvecklas, säger Rautaruukkis produktgruppschef Anssi Rissanen.

Systemet ger även information om hur belastningen förändras över en tidsperiod.

Finns pengar att spara
Förutom att säkerheten ökas finns möjlighet till andra långsiktiga besparingar. Om man installerat taksensorer behöver taken inte skottas i onödan, bara för att vara på säkra sidan.

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.

Nordbyggs guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

Nordbyggs Guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

ECO-Betong från Swerock är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2020. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I år valde juryn att uppmärksamma en anrik produkt i ständig utveckling med en framtida avgörande effekt: klimatförbättrad betong, symboliserad av ECO-Betong från Swerock.