Nyheter

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller
I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.

Solvej är en 2-kupig solcellspanna utformad för att vara estetiskt tilltalande samtidigt som den har en hög verkningsgrad och ger maximal kylning av solcellen. Takpannans integrerade monokristallina solceller ger en kapacitet på upp till 160 W per kvadratmeter (14,5 W per panna).

Takpannan bygger på företagets storsäljare Mjöbäck Blank med en s k Skandiaform vilket gör det möjligt att använda takpannan på de flesta befintliga tak med betongpannor. Mjöbäck Blank kan användas som komplement på ytor där det inte finns behov eller möjlighet att ha solceller.

Takpannan är enkel att montera på samma sätt som en vanlig betongpanna och påverkar inte tätskiktet. Den kan kombineras med teknik från ledande branschföretag och kan anslutas till batteri för energilagring eller bil- och båtladdare.

Takpannan finns i svart, tegelröd, mörkgrå och ljusgrå kulör med svart solcell.

Solvej levereras i fyra olika baspaket, men för att få optimal effekt kan Solvej även designas utifrån specifikt tak.

S:t Eriks Solkollen går det att beräkna fastighetens möjligheter för solenergi utifrån takets storlek och position.

Skriven av Anna Göth

Solvej Solcellspanna, svart
Solvej Solcellspanna, svart
Solvej Solcellspanna, ljusgrå, tegelröd, mörkgrå
Solvej Solcellspanna, ljusgrå, tegelröd, mörkgrå

Nyheter

Betong av spannmålsskal

2022-05-25
Torrbetong

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.