Nyheter

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller
I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.

Solvej är en 2-kupig solcellspanna utformad för att vara estetiskt tilltalande samtidigt som den har en hög verkningsgrad och ger maximal kylning av solcellen. Takpannans integrerade monokristallina solceller ger en kapacitet på upp till 160 W per kvadratmeter (14,5 W per panna).

Takpannan bygger på företagets storsäljare Mjöbäck Blank med en s k Skandiaform vilket gör det möjligt att använda takpannan på de flesta befintliga tak med betongpannor. Mjöbäck Blank kan användas som komplement på ytor där det inte finns behov eller möjlighet att ha solceller.

Takpannan är enkel att montera på samma sätt som en vanlig betongpanna och påverkar inte tätskiktet. Den kan kombineras med teknik från ledande branschföretag och kan anslutas till batteri för energilagring eller bil- och båtladdare.

Takpannan finns i svart, tegelröd, mörkgrå och ljusgrå kulör med svart solcell.

Solvej levereras i fyra olika baspaket, men för att få optimal effekt kan Solvej även designas utifrån specifikt tak.

S:t Eriks Solkollen går det att beräkna fastighetens möjligheter för solenergi utifrån takets storlek och position.

Skriven av Anna Göth

Solvej Solcellspanna, svart
Solvej Solcellspanna, svart
Solvej Solcellspanna, ljusgrå, tegelröd, mörkgrå
Solvej Solcellspanna, ljusgrå, tegelröd, mörkgrå

Nyheter

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.

Nordbyggs guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

Nordbyggs Guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

ECO-Betong från Swerock är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2020. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I år valde juryn att uppmärksamma en anrik produkt i ständig utveckling med en framtida avgörande effekt: klimatförbättrad betong, symboliserad av ECO-Betong från Swerock.