• Nyheter
  • Svårt att skapa byggkoncept för renovering av miljonprogrammet

Nyheter

Svårt att skapa byggkoncept för renovering av miljonprogrammet

Svårt att skapa byggkoncept för renovering av miljonprogrammet
Det finns behov av att förändra de konceptbaserade lösningarna vid renoveringen av miljonprogrammet, visar marknadsstudie från Industrifakta.

Behoven av att förnya och rusta upp miljonprogrammet och rekordårens bostäder är enorma och ytligt sett relativt likartade. Renovering av bad- och våtrum har t ex samma höga prioritet hos nästan alla fastighetsägare och flertalet har likartade behov av att rusta upp tak och fasader.

Men det har visat sig vara svårt att utveckla standardiserade renoveringskoncept. Detta trots att en stor andel av flerbostadshusen från 1960- och första hälften av 70-talet har likartade konstruktioner och material.

Fler lösningar behövs
Standardiserade renoveringskoncept finns visserligen i form av, exempelvis, våtrumsmoduler. Men många fastighetsägare ser begränsade möjligheter att utnyttja dessa i den utsträckning man skulle önska.

Troligen krävs därför fler konceptbaserade lösningar, som utgår från arbetsmetoder och organisation för att få ökad produktivitet och lägre kostnader vid förnyelsen av de äldre flerbostadshusen.

Källa: Industrifakta, marknadsstudie "Behov och prioriteringar i rekordårens flerbostadshus"

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.