• Nyheter
  • Svårigheter att höja renoveringstakten

Nyheter

Svårigheter att höja renoveringstakten

Svårigheter att höja renoveringstakten
Industrifakta räknar med att den totala volymen ombyggnad och underhåll av flerbostadshus kommer att växa med 3-4 procent per år de kommande två åren.

Prognosen bygger på intervjuresultat från en panel av 100 större bostads- och fastighetsbolag, som intervjuas med jämna mellanrum. Trots de omfattande behoven av teknisk upprustning och energieffektivisering, som finns i beståndet av flerbostadshus som byggdes under miljonprogrammet, är det flera faktorer som håller tillbaka aktiviteten.

I första hand menar många underhållsansvariga att det saknas tillräckligt ekonomiskt utrymme och att det är svårt att genomföra de hyreshöjningar som skulle krävas för att täcka kostnaderna.

Andra viktiga orsaker är avsaknad av evakueringslägenheter, ett problem som ökar kontinuerligt med hänsyn till bostadsbristen, samt svårigheter att få tag på hantverkspersonal.

I toppen av den långa listan på renoveringsåtgärder som prioriteras just nu finner man åtgärder för stammar och våtrum. Även fasader har hög prioritet.

Källa: Industrifakta AB

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.