• Nyheter
  • Stockholm Byggmästareförenings ROT-pris

Nyheter

Stockholm Byggmästareförenings ROT-pris

Bergrumsgaraget - Vinnaren av Stockholm Byggmästareförenings ROT-pris. Foto: Harald Holm
2016-05-27
Sista fredagen i maj utsågs Bergrumsgaraget till vinnaren av 2016 års ROT-pris av Stockholms Byggmästareförening. Vin & Sprits gamla underjordiska lager i Årstadal har nu förvandlats till ett gigantiskt garage med plats för 1000 fordon.

Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggande i Stockholm. Priset ges till den beställare, byggentreprenör och arkitekt som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter och/eller gett fastigheten en ny användning på ett elegant sätt. I år tillföll priset Bergrumsgaraget i Årstadal.

Vin & Sprits underjordiska lager skapades på 50-talet och har nu gjorts om till ett modernt garage. Förutom plats för ett tusental fordon så har ca 6.000 m2 yta för kommersiell verksamhet skapats. Garaget har också möjliggjort byggande av cirka 600 fler bostäder i området vid Liljeholmskajen.

Garaget är en ovanlig vinnare av ROT-priset, men viktig för Stockholms utveckling, då man ger gamla lokaler nya användningsområden och därmed skapar ytor ovan mark för byggande av bostäder. En omsorgsfullt gjord ljus- och färgsättning har bidragit till att skapa trygghet och säkerhet samt underlätta orientering. Trygghet och säkerhet har varit ledord i projektet. 

Beställare och entreprenör av projektet är JM. Arkitekt Janark Arkitekter AB. Juryn för att utse Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris för 2016 har bestått av Anna-Greta Leijon (ordförande), Jan Wejdmark (Newsec), Anders Larsson (Thetis AB), Jenny Kåhre (sandellsandberg arkitekter AB). Juryns motivering kan du läsa här.

Skriven av Harald Holm

Janark Arkitekter AB / JM AB
Janark Arkitekter AB / JM AB
Bergrumsgaraget. Foto: Gustav Kaiser
Bergrumsgaraget. Foto: Gustav Kaiser
Bergrumsgaraget. Foto: Gustav Kaiser
Bergrumsgaraget. Foto: Gustav Kaiser

Nyheter

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Naturnära panelsystem av halm

2023-03-09
Väggelement

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Behovet av hållbara lösningar och återbruk ökar i byggbranschen. Herrljunga Terrazzo har därför tagit fram en varaktig och innovativ lösning genom att mala ner restavfall från rivningsfastigheter och använder det som ballast i sin terrazzoproduktion, med andra ord cirkulär terrazzo.

MycoMines reningsverk MycoCube tar hjälp av svampar

Svampar som portabla reningsverk

Stingbolaget MycoMine utvecklar MycoCube - portabla reningsverk som med hjälp av svampar bryter ner kolvätebaserat bränslespill, som olja och diesel, och återvinner det till vatten och biomassa. Svampreningsverken kan användas för att behandla förorenat mark-, yt-, sjö- och havsvatten i bland annat raffinaderier, gruvor och industrimarker. Biomassan kan sedan användas i produktionen av pellets eller biobränsle.