Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Starka ljuskällor för vägen

Starka ljuskällor för vägen
2011-03-24
Utanför Kalix testar Trafikverket nya vägbelysningar med plasmateknik. Tillsammans med flera led-armaturer ingår de i projektet Nytt ljus.

 
     
 För första gången testar Trafikverket vägbelysning med plasmateknik. De testade armaturerna uppges ge ifrån sig ett mycket starkt ljus som liknar dagsljus.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid en teststräcka i Kalix har Trafikverket monterat vägbelysning med ett antal olika ljuskällor. Bland flera led-lampor testas även för första gången vägarmaturer med plasmalampor (Light Emitting Plasma, LEP). Det är lampor med en färgtemperatur på 5 750 kelvin, vilket i stort sett motsvarar dagsljus.

Starkt ljus men hög effekt
Plasmalamporna, som kommer från den amerikanska belysningsleverantören Luxim, ger ifrån sig ett mycket starkt ljus. Det angivna ljusflödet är 19 200 lumen. Men för att åstadkomma ljuset krävs en såpass hög effekt som 273 watt.

- Tekniken är fortfarande inte fulländad. Energianvändningen blir för hög för att vi ska kunna använda lamporna i stor skala. Men vi vill ge tekniken en chans och kommer att testa fortlöpande, säger Stefan Ericsson, projektledare på Trafikverket i Luleå.
- Dessutom lär armaturer med effekten 125 watt vara på gång, fortsätter han.

Nygammal teknik
Plasmalamporna bygger på en nyutveckling av en gammal teknik. Lampan tänds genom att en radiofrekvens i ett elektriskt fält skapar en hög energikoncentration. Det får en ljuskälla som finns inbäddad i ett halvledande material att upphettas till plasmaläge. Därmed avges ett intensivt ljus.

Viktigt med långa servicetider
De aktuella plasmalamporna ska ha en livslängd på cirka 50 000 timmar. Det är mer än för metallhalogen och högtrycksnatrium, men mindre än flera led-lampor. När det gäller Trafikverkets tester så är tyngdpunkten på upplevt ljus och på handhavande.

- Naturligtvis är det viktigt att armaturerna ger rätt ljus. Men det är även viktigt att de har en lång livslängd så att man kan minimera kostsamma serviceinsatser, säger Stefan Ericsson.

Källa: Trafikverket


Martin Steno, redaktör

Nyheter

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Miljöanpassade kabelskåp redo för belysning och fördelning

GARO har tagit fram kabelskåp med förmonterad utrustning för belysningsstyrning och fördelning i 18 olika färdigmonterade standardutföranden. Skåpen har ett hölje av tålig Magnelis och är främst avsedda för placering i offentliga miljöer med höga påfrestningskrav av exempelvis klimat, trafik, snöröjning, vandalisering och hundars revirmärkning.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.