Utanför Kalix testar Trafikverket nya vägbelysningar med plasmateknik. Tillsammans med flera led-armaturer ingår de i projektet Nytt ljus.
För första gången testar Trafikverket vägbelysning med plasmateknik. De testade armaturerna uppges ge ifrån sig ett mycket starkt ljus som liknar dagsljus. | |
|
Vid en teststräcka i Kalix har Trafikverket monterat vägbelysning med ett antal olika ljuskällor. Bland flera led-lampor testas även för första gången vägarmaturer med plasmalampor (Light Emitting Plasma, LEP). Det är lampor med en färgtemperatur på 5 750 kelvin, vilket i stort sett motsvarar dagsljus.
Starkt ljus men hög effekt
Plasmalamporna, som kommer från den amerikanska belysningsleverantören Luxim, ger ifrån sig ett mycket starkt ljus. Det angivna ljusflödet är 19 200 lumen. Men för att åstadkomma ljuset krävs en såpass hög effekt som 273 watt.
- Tekniken är fortfarande inte fulländad. Energianvändningen blir för hög för att vi ska kunna använda lamporna i stor skala. Men vi vill ge tekniken en chans och kommer att testa fortlöpande, säger Stefan Ericsson, projektledare på Trafikverket i Luleå.
- Dessutom lär armaturer med effekten 125 watt vara på gång, fortsätter han.
Nygammal teknik
Plasmalamporna bygger på en nyutveckling av en gammal teknik. Lampan tänds genom att en radiofrekvens i ett elektriskt fält skapar en hög energikoncentration. Det får en ljuskälla som finns inbäddad i ett halvledande material att upphettas till plasmaläge. Därmed avges ett intensivt ljus.
Viktigt med långa servicetider
De aktuella plasmalamporna ska ha en livslängd på cirka 50 000 timmar. Det är mer än för metallhalogen och högtrycksnatrium, men mindre än flera led-lampor. När det gäller Trafikverkets tester så är tyngdpunkten på upplevt ljus och på handhavande.
- Naturligtvis är det viktigt att armaturerna ger rätt ljus. Men det är även viktigt att de har en lång livslängd så att man kan minimera kostsamma serviceinsatser, säger Stefan Ericsson.
Källa: Trafikverket
Martin Steno, redaktör