• Nyheter
  • Stadsmöbler som främjar skogsbruket

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

Soma Forest
2022-06-10
Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Den biologiska mångfalden, ekosystemet och klimatet påverkas negativt av dagens skogsbruk med kalhyggen eftersom kolet i marken som växtligheten bundit frigörs och skapar koldioxid och metan. Med kallhyggesfritt och så naturtroget skogsbruk som möjligt med fokus på att ta färre men äldre träd och skapa luckor ger en mer variationsrik och motståndskraftig skog.

Soma Forest är möbler för alla typer av offentliga utemiljöer. De har en tydlig vision om att bidra till mervärden för både människor och natur, där formgivaren fick i uppgift att särskilt skapa en produkt som ska underlätta för unga tjejer att ta mer plats i det offentliga rummet. Med inspiration av vad skogen erbjuder, från brasved och byggmaterial till vila och rekreation är Soma Forest en modern tolkning av ljugarbänken vid förstukvisten där man möttes och bytte tankar efter en arbetsdag i skog och mark.

Soma Forest finns i sju olika modeller som går att kombinera med varandra; Kompisbänk, Divan, Bänk, Plattform, Stol, Soffa och Pall. De placeras fristående, fastbultade eller med platsgjutning. Möblerna är tillverkade av svensk furu med Plockhugget certifikat och behandlad med OrganoWood, fötter av varmförzinkad stålplåt och pulverlack med struktur i tolv olika standardkulörer eller efter önskemål. Soma Forest är 100% återvinningsbara.

Marie Oldfeldt landskapsarkitekt LAR/MSA driver Oldfeldt Landskap & Form AB  samt varumärket MOLD som formgivare och keramiker.

Plockhugget arbetar för ökad naturnära skogsmark med satsning på skogsbrukscertifikat som stöttar skogsägare som redan tillämpar, eller vill övergå till denna skogsbruksform.

Artikeln är skriven av Jenny Öhlund

Ryggstöd och armstöd med rundade former
Ryggstöd och armstöd med rundade former
Soma Forest Kompisbänk
Soma Forest Kompisbänk
Fötter av varmförzinkad stålplåt
Fötter av varmförzinkad stålplåt

Nyheter

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.

Veneronis traktordrivna och mobila pumpar suger upp och förflyttar stora vattenmassor

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.