Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Stadigt sjunkande lägenhetsstorlek sedan 2010

Nyheter

Stadigt sjunkande lägenhetsstorlek sedan 2010

Stadigt sjunkande lägenhetsstorlek sedan 2010
Lägenhetsstorleken har minskat med 20 procent på 10 år

Den genomsnittliga lägenhetsstorleken i nybyggda hyresrätter uppgick 2018 till 60 kvm. Det kan jämföras med den genomsnittliga storleken på lägenheter med bostadsrätt, vars storlek samma år uppgick till 68 kvm. Sedan 2000 har genomsnittsstorleken för både hyresrätter och bostadsrätter minskat med vardera 20 procent och utvecklingen under perioden har följts åt mellan de två upplåtelseformerna. Åren efter IT-kraschen 2000 föll storleken under flera år, men steg sedan under perioden 2005-2010. Efter 2010 har genomsnittsytorna emellertid sjunkit stadigt till dagens nivå.
Källa SCB, NAVET Analytics

Navet Analytics
Navet Analytics

Nyheter

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.