Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Spoldosan minskar risken för legionella

Nyheter

Spoldosan minskar risken för legionella

Spoldosan minskar risken för legionella
Birgitta Olsson i Färgelanda har uppfunnit en spoldosa som förhindrar spridning av legionellabakterier i duschen.

           
 

Spoldosan är en produkt som hindrar vattendimma att sprida sig i duschen och därigenom motverkar spridning av legionella.

 

Legionellabakterier som växt till i duschen kan spridas till människor via vattendimma. Normalt kan man dock spola bort bakterierna med hett vatten innan man duschar. Birgitta Olsson, som arbetar som undersköterska, har i sitt arbete sett behovet av en enklare hantering.
– Jag har ju dagligen sett att genomspolning av duschar skulle kunna göras enklare och utan risk för skållning, både för personal och patienter, säger Birgitta Olsson.
Hennes uppfinning Spoldosan är en produkt som förenklar denna genomspolning och som vid provning av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, visat sig minska andelen vattendimma i luften med upp till 86 procent. Den är i första hand utvecklad för användning inom sjukhus och andra vårdinrättningar, men kan även användas på hotell, skolor, sportanläggningar och i hemmet.


Tvingar vattnet nedåt

Spoldosan består av en behållare med avledningsslang, som monteras i duschen. Genom att inledningsvis sätta duschmunstycket i Spoldosan tvingas vattnet nedåt via en flexslang som mynnar strax ovanför golvet. Genom att spola en stund avlägsnas gammalt stillastående vatten och nytt kallt och varmt vatten kommer in. Samtidigt undviker man inandning av den första finfördelade vattendimman som kan innehålla bakterier.

Komplett sats för montering
Spoldosan levereras komplett med duschhandtag, duschslang, flexslang för avrinning och väggfäste. Alla delar är av plast förutom väggfästet som är av rostfritt stål. Spoldosan är enkel att rengöra och tål vanliga rengöringsmedel, ytdesinfektionsmedel samt värmedesinfektion vid maximalt 100 grader.
Spoldosan har uppmärksammats av Svenska Uppfinnarföreningen, SUF, som tilldelat Birgitta Olsson priset som årets kvinnliga uppfinnare 2008.

Mer information: www.torsoinnovation.se

 

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.