• Nyheter
  • Specialutformade linjeavvattningsgaller

Nyheter

Specialutformade linjeavvattningsgaller

Specialutformade linjeavvattningsgaller
GHform erbjuder möjlighet att skapa egendesignade galler för linjeavvattningsrännor anpassade efter plats och projekt, både för offentliga platser, företag och privatpersoner. På Hem, Villa och Bostadrättsmässan 11-14 oktober visades både exempel ur företagets standardsortiment men även speciellt utformade galler framtagna för exempelvis Mora kommun.

GHform designar och tillverkar gatumöbler, linjeavvattning, ledstråk och beläggningsplattor för våra städer. I deras produktsortiment ingår linjeavvattning för avledning av regnvatten. Linjeavvattningen kan fås med galler av gjutjärn, rostfritt stål eller brons. Kanalerna är tillverkade av polymerbetong och gjutjärn.

Nu erbjuder företaget möjlighet att objektanpassa gallren till linjeavvattningen specifikt för aktuellt projekt och personlig smak. Mönstret kan exempelvis baseras på speciella förutsättningar kopplade till topologin, fauna, historia m m för platsen. En startkostnad tas för framtagning av gallret och därefter sker prissättning per löpmeter.

Gallrets format måste ha en längd på 500 mm och kan vara 140, 190, 240 eller 500 mm breda.  

Vidare kan marksten och markplattor tillverkas av gjutjärn med samma mönster och format som gallret.

Tidigare har företaget tagit fram ett galler för Vadstena kommun utifrån stadens gamla tradition av knypplad spets som har baserats på ett mönster kallat Blåsippan. Dessa galler göts 2017 vid företagets järngjuteri beläget i Borup, Køge Kommun i Danmark. Även ett specialutformat galler med Kurbits-mönster för Mora har tagits fram.

I företagets produktsortiment ingår även ett flertal standardgaller med traditionell utformning samt olika vackra mönster såsom exempelvis nya Orbit och Jugend. 

Skriven av Anna Göth

Originalmönstret till Vadstenas galler
Originalmönstret till Vadstenas galler
Specialutformat galler för Mora
Specialutformat galler för Mora
Orbit galler ingår i standardsortimentet
Orbit galler ingår i standardsortimentet

Nyheter

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.