Nyheter

Spårar hussvamp med DNA-teknik

Spårar hussvamp med DNA-teknik
Anozona AB använder nu en förbättrad DNA-analys för att upptäcka sporer från hussvamp i damm.

            
 Med Anozonas förbättrade hussvampstest ska mycket små mängder av sporer upptäckas i ett tidigt skede.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DNA-baserad teknik har använts i flera år för analys av hussvamp. Men nu använder laboratoriet Anozona en förbättrad teknik. Genom att testa husdamm med den nya tekniken kan man detektera även enstaka sporer och celler från hussvampen.

Larmar inte i onödan
Enligt företaget har man testat den förbättrade DNA-analysen på husdamm under ett år och jämfört analysen mot konventionella prover. Under testerna har det visat sig att analysen aldrig larmat i onödan. Istället har företaget funnit 97 procent överensstämmelse mellan hussvamps-DNA i husdammet och verkliga skador.

Enkelt att ta provet
Själva provet tas med en tops (bomullspinne) av vem som helst. En dammig yta, exempelvis ett dörrfoder, topsas och röret med topsen skickas till företagets laboratorium. Analysen kan sedan göras klar på några timmar.

 

Nyheter

Dramatisk nedgång i byggandet av privata lokaler

Enligt NAVET Analytics löpande konjunkturbevakning på den nordiska byggmarknaden påbörjades det under årets första tre kvartal ny- och ombyggnadsinvesteringar inom privata och offentliga lokaler till ett värde av ca 106 miljarder kronor. Jämfört med samma period förra året innebär det en marginell nedgång med runt 2 procent.

Toniton x Kakelspecialisten

Toniton x Kakelspecialisten

Toniton tycker att det behövs mer färg i världen och inleder sitt uppdrag i hemmen med filosofin att färg i sig är den enda dekoration som behövs. I samarbete med Kakelspecialisten erbjuds ett nytt sortiment av kakel, klinker och matchande fog.

LESS teglet med tre hål

LESS - teglet med de hållbara fördelarna

Wienerberger har nyligen lanserat ett tegel med tydliga fördelar för både klimatet och arbetsmiljön. Nyheten ligger i tre små hål i tegelstenen som i övrigt har samma dimension och utseende som traditionellt slaget tegel.