Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Solfönstret tar vara på solenergin

Nyheter

Solfönstret tar vara på solenergin

Solfönstret tar vara på solenergin
En ny typ av solfångarhybrid har utvecklats på avdelningen för Energi och Byggnadsdesign på Lunds tekniska högskola, LTH.

      
 

Prototyp av solfönstret med vattenkyld absorbator som täcks av solceller samt vridbara och isolerade reflektorer.

 

Solfångarhybriden, som fått namnet Solfönstret, kombinerar solfångare, solceller och solskydd i ett fönster. Den består av rörliga reflektorer/lameller och fasta solhybrider som är monterade innanför ett dubbelglas. Därmed kan konstruktionen generera el och värme samt fungera som solskydd.


Reflektorer sänker kostnaden
För att minska investeringskostnaderna har reflektorer placerats i konstruktionen för att fokusera ljus på solcellerna. På så vis ersätts de dyra solcellerna med betydligt billigare reflektormaterial. Reflektorerna som är fällbara gör det möjligt att kontrollera mängden insläppt solljus. Detta gör även att reflektorerna kan stängas för att minska värmeförlusterna genom fönstret. Flera reflektorer är dessutom isolerade med 40 millimeter tjock cellplast.

Manuell eller automatisk styrning
Solfönstret reflektorer kan styras automatiskt, med en ljussensor, eller manuellt. När fönstret är installerat i bostäder är den manuella styrningen viktig för trivseln, men med automatisk styrning kan mängden tillvaratagen solenergi optimeras.

 

Källa:
Rapporterna Utveckling av byggnadsintegrerade solenergisystem för energieffektiva hus och Utvärdering av solfönster, en integration av solhybrider och solskydd, Lunds tekniska högskola, LTH.

 

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.