• Nyheter
  • Solenergisystem är årets hetaste materialnyhet

Nyheter

Solenergisystem är årets hetaste materialnyhet

Solenergisystem är årets hetaste materialnyhet
Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet går till Soltech Energys solvärmesystem. Medaljen överlämnades vid en prisceremoni på Nordbygg under torsdagen.

 

 

     
 Pristagaren Fredric Telander, vd Soltech Energy med Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.
 
 

Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet har tilldelats Soltech Energys solenergisystem. Priset är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst, Nordbygg och tidningen Byggindustrin.
Medaljen är designad av konstnären och formgivaren Annsofi Ericsson Petrini.

 

 

 

Soltech Energys solenergisystem har utsetts till den allra hetaste materialnyheten under 2009. Detta i konkurrens med nio andra nominerade nyheter som presenterats på webben och i en utställning på Nordbygg 2010.
– Det vinnande bidraget kombinerar en attraktiv design med viktiga funktioner för ren och uthållig energiproduktion. Det är en innovativ produkt som ligger väl i tiden, säger teknologie doktor Bengt Toolanen, Betola Management, Luleå, som är ordförande i tävlingens jury.
– Det känns mycket hedrande och stimulerande att få detta pris. Dels därför att det står tre seriösa och välkända aktörer bakom det, dels för att det också bygger på röstning från omvärlden, säger Fredric Telander, vd i Soltech Energy.
Bakom priset står Svensk Byggtjänst, Nordbygg och tidningen Byggindustrin.

Hela taket blir solfångare
Det vinnande systemet från Soltech Energy gör hela taket till en stor luftbaserad solfångare. Solen värmer upp luft under genomskinliga takpannor av glas. Takpannorna vilar på läkt som släpper fram luftströmmar över taket. Både över och under läkten monteras en vattentät, svart absorbatorduk som bildar en luftspalt över hela taket. När sedan solen skiner genom pannorna, på duken, värms luften och leds vidare till en värmeväxlare. På så vis kan energin tillföras husets uppvärmningssystem.
– Jag tror att vår produkt uppskattas därför att den rymmer flera funktioner; det är ett tak, en aktiv isolering och en energikälla på en och samma gång, menar Fredric Telander.

Medalj som återkommer
Medaljen som nu delats ut kallas "Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet". Tanken är att den även ska delas ut till innovativa produkter under kommande upplagor av Nordbygg.

Webbröstning och jurybedömning
Pristagaren har utsetts genom röster på webben som vägts in i en bedömning av en jury som bestått av:
Peter Söderberg, Nordbygg
Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst
Martin Steno, redaktör Svensk Byggtjänst
Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin
Niclas Köhler, redaktör med inriktning på material och teknik på Byggindustrin
Ordförande för juryn är Teknologie Dr Bengt Toolanen, Betola Management, Luleå.

Nyheter

Splittrad byggmarknad i norden

Industrifakta räknar med stora skillnader i utvecklingen på den nordiska byggmarknaden, vilket man redogjorde för i 2018 års sista konjunkturrapport för Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Ny fukttålig väggskiva

2019-01-11
Spånskivor

Forestia lanserar väggskivan EliteX som är både stark och fukttålig, men en kärna som klassas P7. Den monteras enkelt med sin låsprofil och eftersom ytan är melaminbelagd behövs ingen ytterligare ytbehandling.

Stål med förbättrade svetsegenskaper

Stål med förbättrade svetsegenskaper

SSAB har lanserat ett nytt konstruktionsstål, Strenx® 1100 Plus som är ett varmvalsat, höghållfast stål och utvecklat för att ge ett enastående svetsnings- och bockningsresultat. Stålet ger starkare svetsfogar vilket bidrar till lättare men starkare konstruktioner med ökad prestanda inom exempelvis lyft- och transportsektorerna.

Dränerande marksten

Dränerande marksten

Uni-Ecoloc är en dränerade betongsten från Starka med perkolationsöppningar som hjälper till att dränera ner ytvatten till underliggande lager. Något som kommer att behövas när vi nu ser en ökad nederbördsmängd i Sverige.