• Nyheter
  • Solenergisystem är årets hetaste materialnyhet

Nyheter

Solenergisystem är årets hetaste materialnyhet

Solenergisystem är årets hetaste materialnyhet
Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet går till Soltech Energys solvärmesystem. Medaljen överlämnades vid en prisceremoni på Nordbygg under torsdagen.

 

 

     
 Pristagaren Fredric Telander, vd Soltech Energy med Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.
 
 

Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet har tilldelats Soltech Energys solenergisystem. Priset är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst, Nordbygg och tidningen Byggindustrin.
Medaljen är designad av konstnären och formgivaren Annsofi Ericsson Petrini.

 

 

 

Soltech Energys solenergisystem har utsetts till den allra hetaste materialnyheten under 2009. Detta i konkurrens med nio andra nominerade nyheter som presenterats på webben och i en utställning på Nordbygg 2010.
– Det vinnande bidraget kombinerar en attraktiv design med viktiga funktioner för ren och uthållig energiproduktion. Det är en innovativ produkt som ligger väl i tiden, säger teknologie doktor Bengt Toolanen, Betola Management, Luleå, som är ordförande i tävlingens jury.
– Det känns mycket hedrande och stimulerande att få detta pris. Dels därför att det står tre seriösa och välkända aktörer bakom det, dels för att det också bygger på röstning från omvärlden, säger Fredric Telander, vd i Soltech Energy.
Bakom priset står Svensk Byggtjänst, Nordbygg och tidningen Byggindustrin.

Hela taket blir solfångare
Det vinnande systemet från Soltech Energy gör hela taket till en stor luftbaserad solfångare. Solen värmer upp luft under genomskinliga takpannor av glas. Takpannorna vilar på läkt som släpper fram luftströmmar över taket. Både över och under läkten monteras en vattentät, svart absorbatorduk som bildar en luftspalt över hela taket. När sedan solen skiner genom pannorna, på duken, värms luften och leds vidare till en värmeväxlare. På så vis kan energin tillföras husets uppvärmningssystem.
– Jag tror att vår produkt uppskattas därför att den rymmer flera funktioner; det är ett tak, en aktiv isolering och en energikälla på en och samma gång, menar Fredric Telander.

Medalj som återkommer
Medaljen som nu delats ut kallas "Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet". Tanken är att den även ska delas ut till innovativa produkter under kommande upplagor av Nordbygg.

Webbröstning och jurybedömning
Pristagaren har utsetts genom röster på webben som vägts in i en bedömning av en jury som bestått av:
Peter Söderberg, Nordbygg
Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst
Martin Steno, redaktör Svensk Byggtjänst
Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin
Niclas Köhler, redaktör med inriktning på material och teknik på Byggindustrin
Ordförande för juryn är Teknologie Dr Bengt Toolanen, Betola Management, Luleå.

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.