• Nyheter
  • Solcellspanel anpassad till takpannor

Nyheter

Solcellspanel anpassad till takpannor

Solcellspanel anpassad till takpannor
2019-10-30
SunWave är en tunnfilm som monteras på Benders tvåkupiga takpanna Palema

Byggkatalogen har tidigare skrivit om olika solcellslösningar och integrerade solcellstakpannor. Benders lösning är en tunnfilm som monteras på den tvåkupiga takpannan Palema. SunWave är en monokristallin solcell och har en matt svart nyans. Den är lättformlig och applicerbar på materialet den fästs på. Tekniken gör den också tålig och att den klarar skuggning och molniga dagar bättre. Monteringen är enkel med clips och kräver ingen åverkan på undertaket. Filmen placeras ovanpå takpannan Palema. Varje panel motsvarar fem takpannor och seriekopplas enkelt.

Nominell effekt, Pm (±2,5W) 55 Wp
Effekt per m2, ca 110 Wp
Spänning vid max effekt, Vm 9,2 V
Ström vid max effekt, Im 5,9 A
Spänning, öppen krets, Voc 11,9 V
Vikt ca 1,9 kg/st
Bredd 1530 mm
Byggbredd 1500 mm
Längd 515 mm
Bygglängd 335-375 mm
Tjocklek ca 1,5 mm
Taklutning min 18º

Skriven av Harald Holm

SunWave monterad på Palema
SunWave monterad på Palema
Matt svart nyans
Matt svart nyans

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.