• Nyheter
  • Smarta växtväggar renar luften på kontor

Nyheter

Smarta växtväggar renar luften på kontor

Naava smarta växtväggar renar luften på Helsingfors flygplats
De flesta spenderar cirka 90% av tiden inomhus där vi andas lite drygt 10 000 liter inomhusluft varje dag. Naava är ett företag som tillverkar jordfria växtväggar försedda med smart teknologi som tar in naturens naturliga reningsprocesser till exempelvis kontor, skolor, butiker och hotell.

Dålig inomhusluft gör oss trötta, ofokuserade och leder inte sällan till torra slemhinnor och allergier. Naavas N-serie växtväggar motverkar detta genom med sina egenutvecklade biofilter med golvstående eller vägghängda växtväggar som på ett naturligt sätt renar luften, förbättrar luftfuktigheten och ökar luftcirkulationen.

Det jordfria och oorganiska växtunderlaget aktiverar mikroberna i växternas rotsystem som neutraliserar inomhusluften och avlägsnar skadliga kemikalier. Växterna finns i en mängd olika sorter och är speciellt utvalda för sina hållbara, visuella och allergivänliga egenskaper. Utöver de luftmässiga fördelarna förbättras även utrymmets akustik samtidigt som växterna ger ett naturligt trivsamt och ombonat intryck.

Naavas högteknologiska växtväggar fungerar så här:

Inomhusluften sugs in genom växternas rotsystem och det oorganiska växtunderlaget. Rotsystemets mikrober renar luften från skadliga kemikalier och de inbyggda fläktarna pumpar sedan ut den friska luften i utrymmet. 
Växtväggens sensorer mäter förhållanden i omgivningen och förbereder sig för eventuella förändringar genom en uppkoppling till moln- och vädersatelliter. Informationen om växtväggens funktioner kan följas i realtid och få en automatisk justering av bevattnings- och fläktsystemet.

Naava N-serie finns i ett flertal olika storlekar med allt från stora växtväggar till mindre dubbelsidiga rumsavdelare. Ramarna är gjorda av aluminium och finns i vitt eller grafitsvart.


Skrivet av Helena Bengtsson

Naava One, Naava One Slim, Naava Duo växtväggar
Naava One, Naava One Slim, Naava Duo växtväggar
Fjärrstyrda växtväggar som renar luften på kontor
Fjärrstyrda växtväggar som renar luften på kontor
Naava växtväggar, Baskin Robbins, Seul, Sydkorea
Naava växtväggar, Baskin Robbins, Seul, Sydkorea

Nyheter

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

2022-11-15
Nödbelysning

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter under 2023 – men energipriserna och räntorna kommer att spela en avgörande roll

Byggnadsunderhållet omfattar en betydande del av investeringarna i fastigheter i Sverige och utgör en viktig del av byggsektorn. För att prognosticera hur investeringarna i underhåll kommer att utvecklas framöver, intervjuar affärskonsulterna Navet AB regelbundet 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare, varav hälften är allmännyttiga bostadsföretag.

X-Fog PFAS-fria brandsläckare ersätter skum

PFAS-fria brandsläckare ersätter skum

GPBM Nordic har, med varumärket CGS, tagit fram X-Fog, en brandsläckare med PFAS- och tensidfritt släckmedel för klass A bränder i organiska material som trä, textil och papper. Det vätskebaserade släckmedlet ersätter skumbrandsläckare, har upp till fyra gånger bättre släckeffekt än vatten samt fungerar både släckande och impregnerande.

Kanalplast för enkel montering

Kanalplast för återbruk

Kanalplast Coverboard från Tebo är ett tålig och lättviktigt skydd anpassat för att täcka in ytor som golv och väggar vid både nybyggnation och renoveringsarbete.