• Nyheter
  • Smarta växtväggar renar luften på kontor

Nyheter

Smarta växtväggar renar luften på kontor

Naava smarta växtväggar renar luften på Helsingfors flygplats
De flesta spenderar cirka 90% av tiden inomhus där vi andas lite drygt 10 000 liter inomhusluft varje dag. Naava är ett företag som tillverkar jordfria växtväggar försedda med smart teknologi som tar in naturens naturliga reningsprocesser till exempelvis kontor, skolor, butiker och hotell.

Dålig inomhusluft gör oss trötta, ofokuserade och leder inte sällan till torra slemhinnor och allergier. Naavas N-serie växtväggar motverkar detta genom med sina egenutvecklade biofilter med golvstående eller vägghängda växtväggar som på ett naturligt sätt renar luften, förbättrar luftfuktigheten och ökar luftcirkulationen.

Det jordfria och oorganiska växtunderlaget aktiverar mikroberna i växternas rotsystem som neutraliserar inomhusluften och avlägsnar skadliga kemikalier. Växterna finns i en mängd olika sorter och är speciellt utvalda för sina hållbara, visuella och allergivänliga egenskaper. Utöver de luftmässiga fördelarna förbättras även utrymmets akustik samtidigt som växterna ger ett naturligt trivsamt och ombonat intryck.

Naavas högteknologiska växtväggar fungerar så här:

Inomhusluften sugs in genom växternas rotsystem och det oorganiska växtunderlaget. Rotsystemets mikrober renar luften från skadliga kemikalier och de inbyggda fläktarna pumpar sedan ut den friska luften i utrymmet. 
Växtväggens sensorer mäter förhållanden i omgivningen och förbereder sig för eventuella förändringar genom en uppkoppling till moln- och vädersatelliter. Informationen om växtväggens funktioner kan följas i realtid och få en automatisk justering av bevattnings- och fläktsystemet.

Naava N-serie finns i ett flertal olika storlekar med allt från stora växtväggar till mindre dubbelsidiga rumsavdelare. Ramarna är gjorda av aluminium och finns i vitt eller grafitsvart.


Skrivet av Helena Bengtsson

Naava One, Naava One Slim, Naava Duo växtväggar
Naava One, Naava One Slim, Naava Duo växtväggar
Fjärrstyrda växtväggar som renar luften på kontor
Fjärrstyrda växtväggar som renar luften på kontor
Naava växtväggar, Baskin Robbins, Seul, Sydkorea
Naava växtväggar, Baskin Robbins, Seul, Sydkorea

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.