• Nyheter
  • Småhusbyggandet planar ut enligt Industrifakta

Nyheter

Småhusbyggandet planar ut enligt Industrifakta

Småhusbyggandet planar ut enligt Industrifakta
Industrifakta väntar sig en inbromsning för småhusbyggandet de närmaste åren och en av orsakerna är urbaniseringen.

I sin senaste konjunkturrapport väntar sig Industrifakta att det påbörjade småhusbyggandet planar ut kring en produktion av 10 000 småhus per år 2016-2017, samtidigt som nyproduktionen av flerbostadshus ser ut att fortsätta att växa under samma period. Dels är det de ekonomiska förutsättningarna för att köpa bostad som kan försämras genom olika politiska åtstramningsåtgärder och ett slut på de stora räntesänkningarna, dels är det mer långsiktigt strukturella förändringar som kan gynna byggandet av flerbostadshus framför småhus.

Urbaniseringen, köpkraften hos de som söker bostad och kommunernas prioriteringar är sådana faktorer. Inflyttningen till storstäder och en vilja att förtäta våra städer i kombination med en brist på mark, innebär sannolikt att kommunerna prioriterar flerbostadshus i detaljplanerna, för att genom högre exploateringsgrad ha större möjlighet att klara bostadsförsörjningen.

Källa: Industrifakta AB

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.