Nyheter

Skum för brandsäkra tätningar

Skum för brandsäkra tätningar
2010-04-21
Hilti lanserar brandskyddsskummet CP660 som är typgodkänt för tätning av ett flertal olika genomföringar för el och vvs.

      
 Med Hiltis nya brandskyddsskum CP660 kan man täta genomföringar med brandklass upp till EI 120.

Tätningsskummet CP660 innehåller en speciell typ av grafit som expanderar då den utsätts för brand. Skummet kan därför användas för tätning av olika typer av brännbara genomföringar av kablar eller plaströr. Enligt Hilti ska produkten vara särskilt lämplig för tätning av små till mellanstora öppningar med genomgående kablar eller kabelstegar i väggar eller bjälklag.

Enbart skum räcker

Med hjälp av skummet ska det gå snabbt och enkelt att göra en komplett tätning, eftersom inga övriga produkter behövs. Skummet expanderar till sex gånger sin ursprungliga volym och härdar sedan fullt ut på tio minuter. Efter härdningen är skummet fortfarande flexibelt vilket gör det enklare att komplettera i efterhand.
Produkten är typgodkänd med brandklassning upp till EI 120.

 

 

Nyheter

Miljövarudeklarerade varselkläder

Fristads arbetar för att bli en alltmer hållbar leverantör av arbetskläder och presenterar nu den andra miljövarudeklarerade varselkollektionen tillverkad av hållbar 4-vägsstretch. Kollektionen är framtagen för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik.

Fall i hotellbyggandet

Det ser mörkt ut för hotellbyggandet i Sverige, menar affärskonsulterna Navet i sin kommande konjunkturrapport. Under första halvåret i år låg de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på en nivå som var nästan 30 procent lägre än vid samma period 2021.

Kantelement i platta paket

2022-09-28
Grundelement

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Braskaminen för den digitala eran

Braskaminen för den digitala eran

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

Betongfritt för väggar under mark

2022-09-26
Väggelement

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

The Box underlättar tapetseringen

The Box underlättar tapetseringen

The Box är en ny typ av låda för tapetrullar som tagits fram för att underlättar arbetet med tapetsering genom att hålla tapetrullen på plats och skydda den från yttre åverkan. Utformningen av lådan förhindrar att tapeten rullar upp på väggen, även då rullen nått sitt slut.