• Nyheter
  • Skåpdörr av återvunnet ljudabsorberande material

Nyheter

Skåpdörr av återvunnet ljudabsorberande material

Skåpdörren av återvunnet ljudabsorberande material
Sonesson Inredningar har haft skolans ljudmiljö i beaktande när de tagit fram den ljudabsorberande skåpdörren Akustik, en produkt av delvis återvunnet material, som tar hänsyn till både hälsa och miljö.

Ljudabsorbenter i tak är den vanligaste formen av akustikinstallation i skolmiljön, en miljö som ofta består av hårda material och saknad av textilier och andra ljuddämpande inslag. Akustik Skåpdörr kan därför fungera som ett komplement till befintliga takabsorbenter eller som ensam ljuddämpare i lokaler där det inte är möjligt med takmontering.

Fördelen är att dörrarna sitter på en nivå där ljudvågorna från buller, pratar och rörelse i korridorerna är som högst. Ljudkänslighet kan leda till bland annat trötthet, huvudvärk och stress. Konstruktionen, som består av bl.a metall och textil, är därför utformad för att absorbera och dämpa kraftiga ljudvågor som lätt uppstår i miljöer med mycket rörelse.

På framsidan av skåpsdörren har hålen en oval utformning och på insidan en rund där asymmetrin hjälper till att bromsa ljudvågorna. Dörren har ett dörrstopp och en invändig förstärkningsplåt runt låshålet, den är infälld i karmen och har dolda gångjärn. Stommen från befintliga skåp kan återanvändas eftersom gamla dörrar kan bytas ut till Akustik Skåpdörr, vilket också gynnar det cirkulära möbelflödet.

Den 15 mm tjocka ljudabsorberande textilskivan sitter mellan fram- och baksida av dörrens plåtkonstruktion. Skivan är sammansatt av material från polyesterfiber från återvunna petflaskor och industriellt textilspill från bl. a klädtillverkning. Textilskivan har en gråmelerad nyans och ger dörren liv genom de naturliga kulörvariationerna. För ståldörren finns 24 standardkulörer att välja mellan alternativt pulverlackerad i valfri RAL-kulör.

Dörrens ljudabsorptionsförmåga är uppmätt och testad i laboratoriemiljö enligt ISO 354:2003 och dess ljudabsorptionsklass enligt ISO 11654:1997.

Skriven av Jenny Öhlund

Skåpdörren har asymetrisk perforering på in- och utsida
Skåpdörren har asymetrisk perforering på in- och utsida
Materialet i akustikskivan är hämtat från bl.a industriellt textilspill
Materialet i akustikskivan är hämtat från bl.a industriellt textilspill
Det återvunna materialet skapar en naturlig kulörskiftning
Det återvunna materialet skapar en naturlig kulörskiftning

Nyheter

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

2022-11-15
Nödbelysning

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter under 2023 – men energipriserna och räntorna kommer att spela en avgörande roll

Byggnadsunderhållet omfattar en betydande del av investeringarna i fastigheter i Sverige och utgör en viktig del av byggsektorn. För att prognosticera hur investeringarna i underhåll kommer att utvecklas framöver, intervjuar affärskonsulterna Navet AB regelbundet 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare, varav hälften är allmännyttiga bostadsföretag.

X-Fog PFAS-fria brandsläckare ersätter skum

PFAS-fria brandsläckare ersätter skum

GPBM Nordic har, med varumärket CGS, tagit fram X-Fog, en brandsläckare med PFAS- och tensidfritt släckmedel för klass A bränder i organiska material som trä, textil och papper. Det vätskebaserade släckmedlet ersätter skumbrandsläckare, har upp till fyra gånger bättre släckeffekt än vatten samt fungerar både släckande och impregnerande.

Kanalplast för enkel montering

Kanalplast för återbruk

Kanalplast Coverboard från Tebo är ett tålig och lättviktigt skydd anpassat för att täcka in ytor som golv och väggar vid både nybyggnation och renoveringsarbete.