• Nyheter
  • Skåpdörr av återvunnet ljudabsorberande material

Nyheter

Skåpdörr av återvunnet ljudabsorberande material

Skåpdörren av återvunnet ljudabsorberande material
Sonesson Inredningar har haft skolans ljudmiljö i beaktande när de tagit fram den ljudabsorberande skåpdörren Akustik, en produkt av delvis återvunnet material, som tar hänsyn till både hälsa och miljö.

Ljudabsorbenter i tak är den vanligaste formen av akustikinstallation i skolmiljön, en miljö som ofta består av hårda material och saknad av textilier och andra ljuddämpande inslag. Akustik Skåpdörr kan därför fungera som ett komplement till befintliga takabsorbenter eller som ensam ljuddämpare i lokaler där det inte är möjligt med takmontering.

Fördelen är att dörrarna sitter på en nivå där ljudvågorna från buller, pratar och rörelse i korridorerna är som högst. Ljudkänslighet kan leda till bland annat trötthet, huvudvärk och stress. Konstruktionen, som består av bl.a metall och textil, är därför utformad för att absorbera och dämpa kraftiga ljudvågor som lätt uppstår i miljöer med mycket rörelse.

På framsidan av skåpsdörren har hålen en oval utformning och på insidan en rund där asymmetrin hjälper till att bromsa ljudvågorna. Dörren har ett dörrstopp och en invändig förstärkningsplåt runt låshålet, den är infälld i karmen och har dolda gångjärn. Stommen från befintliga skåp kan återanvändas eftersom gamla dörrar kan bytas ut till Akustik Skåpdörr, vilket också gynnar det cirkulära möbelflödet.

Den 15 mm tjocka ljudabsorberande textilskivan sitter mellan fram- och baksida av dörrens plåtkonstruktion. Skivan är sammansatt av material från polyesterfiber från återvunna petflaskor och industriellt textilspill från bl. a klädtillverkning. Textilskivan har en gråmelerad nyans och ger dörren liv genom de naturliga kulörvariationerna. För ståldörren finns 24 standardkulörer att välja mellan alternativt pulverlackerad i valfri RAL-kulör.

Dörrens ljudabsorptionsförmåga är uppmätt och testad i laboratoriemiljö enligt ISO 354:2003 och dess ljudabsorptionsklass enligt ISO 11654:1997.

Skriven av Jenny Öhlund

Skåpdörren har asymetrisk perforering på in- och utsida
Skåpdörren har asymetrisk perforering på in- och utsida
Materialet i akustikskivan är hämtat från bl.a industriellt textilspill
Materialet i akustikskivan är hämtat från bl.a industriellt textilspill
Det återvunna materialet skapar en naturlig kulörskiftning
Det återvunna materialet skapar en naturlig kulörskiftning

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.