• Nyheter
  • Skapa friktion för att undvika halka, eller smälta bort isen?

Nyheter

Skapa friktion för att undvika halka, eller smälta bort isen?

Skapa friktion för att undvika halka, eller smälta bort isen?
Tycke och smak avgör vilken metod du väljer, också vilken temperatur som råder.

   

 

EkoGrus - torkad, bränd och siktad lera 

        
 

Svagt blåtonat granulat underlättar spridning

Från GreenLine kommer två produkter mot halka EkoGrus och TöUtanSalt.

EkoGrus 
Mot Halka EkoGrus består av torkad, bränd och siktad lera, som enkelt strös ut på det hala underlaget för att skapa friktion. Till skillnad från vanligt grus är EkoGrus lätt, samtidigt som det fäster bra i isen.

– Istället för att släpa hem 45 kilo vanlig, tung grus, behöver du bara bära 4 kilo EkoGrus, säger Björn Lindberg, produktchef för GreenLine vid Miljöcenter i Malmö. Dessa 10 liter räcker upp till 150 kvadratmeter.

Med EkoGrus slipper du dessutom de grusrester som dyker upp och måste städas bort när våren kommer. Den brända leran får istället en ny funktion i trädgården:

– EkoGrus går att likställa med mycket små lecakulor och kan bara sopas ut i gräset eller rabatten och där fungera som jordförbättring helt enkelt, förklarar Björn Lindberg.

Skonsamt mot tassar och skor
Den som hellre vill töa bort halkproblemet, kan med fördel använda TöUtanSalt. Liksom vanligt salt, smälter den isen för att komma ner till den naturliga friktionen i underlaget.

– Skillnaden mot vanligt salt är att vår produkt inte är saltbaserad, säger Björn Lindberg. Därmed slipper man de negativa sidoeffekter som saltet har, till exempel skador på växtligheten och som en ingång till korrosion med rostangrepp på till exempel trappräcken som följd.  Dessutom är TöUtanSalt skonsamt mot skor och känsliga djurtassar.

Gör så här:

TöUtanSalt fungerar ner till temperaturer på -10 grader. Ta bort lös snö och strö sedan ut TöUtanSalt i ett tunt lager, låt verka mellan 30 och 60 minuter. Är luftfuktighet och temperatur låg, kan produkten med fördel vattnas ut på underlaget. Det svagt blåfärgade granulat underlättar spridningen, då man ser var man strött. Färgen försvinner så snart töprocessen startat. Fungerar ned till ca -10º. Volym 5,5 liter, räcker upp till 275 m²

Nyheter

Den nya flexibla färgskrapan

2022-01-17
Måleriverktyg

Speedheaters Flexiskrapa är ett nytt unikt multiverktyg med 6 möjliga profiler i 1. Skrapan är ergonomiskt utformat med flexibel vinkellösning och två fasta lägen med möjlighet att kunna arbeta med skärets alla sidor utan att behöva montera om bladet!

Mattsvart takavvattning

2022-01-14
Takavvattning

Plannja har utökat sitt sortiment av takavvattning med en mattsvart kulör som gör det möjligt att ha samma mattsvarta kulör på både tak och takavvattning.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Byggkatalogens redaktion önskar alla våra kunder och läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Vi är tillbaka igen efter helgerna med aktuella produktnyheter och trendspaningar i byggbranschen. Fortsätt gärna höra av er med tips på nya och spännande produkter eller andra synpunkter och önskemål!

Gyprocs innerväggskonstruktion SlimWall frigör golvyta

Slimmade väggar som ger ökad boyta

Gyprocs nya slanka innerväggskonstruktion SlimWall beräknas frigöra 1 m² / 20 löpmeter vägg vilket med dagens kvadratmeterpriser innebär både en ekonomisk och ytmässig vinst. Väggen är icke-bärande och kan användas både vid ny– och ombyggnation.