Nyheter

Sitt som du vill med Blox

Sitt som du vill med Blox
Från Designhandelsbolaget Moped kommer sittelementet Blox som kan kombineras på en mängd olika sätt efter tycke och smak.

      
 
 
 

Övre bilden visar Blox betong i Pilane skulpturpark på Tjörn. Därefter detlj av betongelement och en principskiss som visar exempel på monteringsmöjligheter.

Sittelementet finns i två varianter, en i betong för exempelvis parker, torg, skolgårdar och bostadsområden samt en mjuk textilklädd för större foajéer, skolor och vänthallar. Sittelementen är utformade som en vinkel med två nivåer, som figuren nedan visar. Detta ger en mängd olika möjligheter till variation av sittplatser. För att lysa upp sittgruppen kan betongelementen även beställas förberedda för infälld belysning under sitsen.

Behandlade mot klotter

Betongvarianten är tillverkad av armerad, frostbeständig betong. Standardelementet är naturgrått men finns även färgat i antracitgrått. För att skydda elementen kan de dessutom beställas ytbehandlade med antiklottermedel.
Betongelementen har yttermåtten 1 300 x 1 600 millimeter och väger cirka 450 kilo.

Textilklädd för inomhusbruk

Inomhusvarianten av Blox är textilklädd och har en plywoodstomme med stoppning av flamskyddat kallskum. Tyget som används består till 90 procent av ull med en liten inblandning av polyamid. Sittelementens stomme levereras i två delar som monteras ihop på plats. Därefter träs det dragkedjeförsedda tyget på.
Måtten är samma som för betongelementen.

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.