• Nyheter
  • Silikonmassa fri från lösningsmedel

Nyheter

Silikonmassa fri från lösningsmedel

Silikon fritt från lösningsmedel
XEALPRO är en ny miljövänlig silikonfogmassa för både inom- och utomhusbruk. Den är UV-stabil, har god kemikaliebeständighet och är färgbeständig. Fogmassan uppfyller emissionskraven på inomhusklimat som fastställts av BREEAM-NOR.

Företaget Relacta har släppt silikonfogmassan XEALPRO som fäster på de flesta material, även porösa material såsom marmor, granit, betong, tegelsten, natursten och kalksten. Den kan användas på gångtrafikerade ytor, fasader, glas och i våtrum enligt standarden EN15651. Den är även lämplig för användning på bänkskivor, i kök och runt sanitetsinstallationer. XEALPRO är luft- och vattentät och är därför lämplig för permanent fogning under vatten eller i luftkanaler. Den är flexibel (25 % elastisk) efter härdning, tål temeperaturer från -60 °C  till +180 °C  och ger en fin och slät ytfinish.

XEALPRO har den högsta miljö- och användningscertifiering som en silikonfogmassa kan ha, den är även livsmedelsgodkänd, innehåller inga VOC, skadliga lösningsmedel eller metyletylketon. Den är certifierad för användning i våtrum, på fasader och glas, samt gångtrafikerade ytor enligt standarden i EN15651 1 till 4. XEALPRO tål att frysa i patron ner till -15 °C i upp till 14 dagar.

Fogmassan är inte övermålningsbar, men finns i fem olika kulörer.

Teknisk information
Bas: Neutral silikon
Elasticitet: 25 %
Förlängning vid brytning: 500 %
Hinnbildning: 10-15 minuter
Härdningstid: 2 mm per 24 h
Förvaring och hållbarhet: Torrt och svalt. 18 månader i oöppnad förpackning. Tål frysning under transport ner till -15 °C
Påföringstemperatur: +5 °C till +40 °C
Shore: Shore A 28
Draghållfasthet: 14 kg/cm²
Temperaturbeständighet: -60 °C till +180 °C
Densitet: vid 23 °C och 50 % luftfuktighet: 1,03 g/ml
Krympning: 0 % (DIN EN ISO 10563)

Skriven av Malena Beijer

Xealpro
Xealpro
.
.
.
.

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.