• Nyheter
  • Silikonmassa fri från lösningsmedel

Nyheter

Silikonmassa fri från lösningsmedel

Silikon fritt från lösningsmedel
XEALPRO är en ny miljövänlig silikonfogmassa för både inom- och utomhusbruk. Den är UV-stabil, har god kemikaliebeständighet och är färgbeständig. Fogmassan uppfyller emissionskraven på inomhusklimat som fastställts av BREEAM-NOR.

Företaget Relacta har släppt silikonfogmassan XEALPRO som fäster på de flesta material, även porösa material såsom marmor, granit, betong, tegelsten, natursten och kalksten. Den kan användas på gångtrafikerade ytor, fasader, glas och i våtrum enligt standarden EN15651. Den är även lämplig för användning på bänkskivor, i kök och runt sanitetsinstallationer. XEALPRO är luft- och vattentät och är därför lämplig för permanent fogning under vatten eller i luftkanaler. Den är flexibel (25 % elastisk) efter härdning, tål temeperaturer från -60 °C  till +180 °C  och ger en fin och slät ytfinish.

XEALPRO har den högsta miljö- och användningscertifiering som en silikonfogmassa kan ha, den är även livsmedelsgodkänd, innehåller inga VOC, skadliga lösningsmedel eller metyletylketon. Den är certifierad för användning i våtrum, på fasader och glas, samt gångtrafikerade ytor enligt standarden i EN15651 1 till 4. XEALPRO tål att frysa i patron ner till -15 °C i upp till 14 dagar.

Fogmassan är inte övermålningsbar, men finns i fem olika kulörer.

Teknisk information
Bas: Neutral silikon
Elasticitet: 25 %
Förlängning vid brytning: 500 %
Hinnbildning: 10-15 minuter
Härdningstid: 2 mm per 24 h
Förvaring och hållbarhet: Torrt och svalt. 18 månader i oöppnad förpackning. Tål frysning under transport ner till -15 °C
Påföringstemperatur: +5 °C till +40 °C
Shore: Shore A 28
Draghållfasthet: 14 kg/cm²
Temperaturbeständighet: -60 °C till +180 °C
Densitet: vid 23 °C och 50 % luftfuktighet: 1,03 g/ml
Krympning: 0 % (DIN EN ISO 10563)

Skriven av Malena Beijer

Xealpro
Xealpro
.
.
.
.

Nyheter

Den nya flexibla färgskrapan

2022-01-17
Måleriverktyg

Speedheaters Flexiskrapa är ett nytt unikt multiverktyg med 6 möjliga profiler i 1. Skrapan är ergonomiskt utformat med flexibel vinkellösning och två fasta lägen med möjlighet att kunna arbeta med skärets alla sidor utan att behöva montera om bladet!

Mattsvart takavvattning

2022-01-14
Takavvattning

Plannja har utökat sitt sortiment av takavvattning med en mattsvart kulör som gör det möjligt att ha samma mattsvarta kulör på både tak och takavvattning.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Byggkatalogens redaktion önskar alla våra kunder och läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Vi är tillbaka igen efter helgerna med aktuella produktnyheter och trendspaningar i byggbranschen. Fortsätt gärna höra av er med tips på nya och spännande produkter eller andra synpunkter och önskemål!