Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Silikonmassa fri från lösningsmedel

Nyheter

Silikonmassa fri från lösningsmedel

Silikon fritt från lösningsmedel
XEALPRO är en ny miljövänlig silikonfogmassa för både inom- och utomhusbruk. Den är UV-stabil, har god kemikaliebeständighet och är färgbeständig. Fogmassan uppfyller emissionskraven på inomhusklimat som fastställts av BREEAM-NOR.

Företaget Relacta har släppt silikonfogmassan XEALPRO som fäster på de flesta material, även porösa material såsom marmor, granit, betong, tegelsten, natursten och kalksten. Den kan användas på gångtrafikerade ytor, fasader, glas och i våtrum enligt standarden EN15651. Den är även lämplig för användning på bänkskivor, i kök och runt sanitetsinstallationer. XEALPRO är luft- och vattentät och är därför lämplig för permanent fogning under vatten eller i luftkanaler. Den är flexibel (25 % elastisk) efter härdning, tål temeperaturer från -60 °C  till +180 °C  och ger en fin och slät ytfinish.

XEALPRO har den högsta miljö- och användningscertifiering som en silikonfogmassa kan ha, den är även livsmedelsgodkänd, innehåller inga VOC, skadliga lösningsmedel eller metyletylketon. Den är certifierad för användning i våtrum, på fasader och glas, samt gångtrafikerade ytor enligt standarden i EN15651 1 till 4. XEALPRO tål att frysa i patron ner till -15 °C i upp till 14 dagar.

Fogmassan är inte övermålningsbar, men finns i fem olika kulörer.

Teknisk information
Bas: Neutral silikon
Elasticitet: 25 %
Förlängning vid brytning: 500 %
Hinnbildning: 10-15 minuter
Härdningstid: 2 mm per 24 h
Förvaring och hållbarhet: Torrt och svalt. 18 månader i oöppnad förpackning. Tål frysning under transport ner till -15 °C
Påföringstemperatur: +5 °C till +40 °C
Shore: Shore A 28
Draghållfasthet: 14 kg/cm²
Temperaturbeständighet: -60 °C till +180 °C
Densitet: vid 23 °C och 50 % luftfuktighet: 1,03 g/ml
Krympning: 0 % (DIN EN ISO 10563)

Skriven av Malena Beijer

Xealpro
Xealpro
.
.
.
.

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.