• Nyheter
  • Silikonmassa fri från lösningsmedel

Nyheter

Silikonmassa fri från lösningsmedel

Silikon fritt från lösningsmedel
XEALPRO är en ny miljövänlig silikonfogmassa för både inom- och utomhusbruk. Den är UV-stabil, har god kemikaliebeständighet och är färgbeständig. Fogmassan uppfyller emissionskraven på inomhusklimat som fastställts av BREEAM-NOR.

Företaget Relacta har släppt silikonfogmassan XEALPRO som fäster på de flesta material, även porösa material såsom marmor, granit, betong, tegelsten, natursten och kalksten. Den kan användas på gångtrafikerade ytor, fasader, glas och i våtrum enligt standarden EN15651. Den är även lämplig för användning på bänkskivor, i kök och runt sanitetsinstallationer. XEALPRO är luft- och vattentät och är därför lämplig för permanent fogning under vatten eller i luftkanaler. Den är flexibel (25 % elastisk) efter härdning, tål temeperaturer från -60 °C  till +180 °C  och ger en fin och slät ytfinish.

XEALPRO har den högsta miljö- och användningscertifiering som en silikonfogmassa kan ha, den är även livsmedelsgodkänd, innehåller inga VOC, skadliga lösningsmedel eller metyletylketon. Den är certifierad för användning i våtrum, på fasader och glas, samt gångtrafikerade ytor enligt standarden i EN15651 1 till 4. XEALPRO tål att frysa i patron ner till -15 °C i upp till 14 dagar.

Fogmassan är inte övermålningsbar, men finns i fem olika kulörer.

Teknisk information
Bas: Neutral silikon
Elasticitet: 25 %
Förlängning vid brytning: 500 %
Hinnbildning: 10-15 minuter
Härdningstid: 2 mm per 24 h
Förvaring och hållbarhet: Torrt och svalt. 18 månader i oöppnad förpackning. Tål frysning under transport ner till -15 °C
Påföringstemperatur: +5 °C till +40 °C
Shore: Shore A 28
Draghållfasthet: 14 kg/cm²
Temperaturbeständighet: -60 °C till +180 °C
Densitet: vid 23 °C och 50 % luftfuktighet: 1,03 g/ml
Krympning: 0 % (DIN EN ISO 10563)

Skriven av Malena Beijer

Xealpro
Xealpro
.
.
.
.

Nyheter

Flexibla eluttag

Mainline är ett flexibelt system som gör det möjligt att ansluta eluttag var och när man vill i rummet. Systemet bygger på en strömskena med flyttbara el- eller datauttag som enkelt kan läggas till, tas bort eller flyttas till valfri plats längs strömskenan allt eftersom behoven förändras.

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Detaljhandelns byggande faller

I sin kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, redovisar Navet Analytics AB, tidigare Industrifakta, utvecklingen för första kvartalets byggande och underhåll inom bostäder och lokaler.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.