Nyheter

Sensorer är en del av framtiden

Sensorer är en del av framtiden
Framtidens sensorer var ett av ämnena på konferensen Building Sustainability 2018, där det pratades mycket om sensorer i byggnader och ute i det offentliga rummet. Där vi i framtidens samhälle kommer att ta hand och processa data på ett mycket effektivare och snabbare sätt

Att låta ventilationen vara konstant påkopplad på en arbetsplats styrd av en klocka är inte miljövänligt, utan det är bättre att ha sensorer som känner av hur många som är på kontoret, vad det är för ute temperatur, om solen lyser osv och sen optimera luftflöden efter aktuell information. Nu finns det företag som utvecklar webbverktyg som går att ha både på dator, läsplattor och smartphones. Där går det att läsa av all information som är nödvändig för att optimera inneklimatet. Det behovsstyrda systemet är baserat på luftflöden som både ventilerar vistelsezoner och som samtidigt hanterar eventuellt behov av tilläggskyla eller tilläggsvärme.

I framtiden kommer vi att använda sensorer både inomhus för att sköta våra fastigheter energieffektivt, men också i det större sammanhanget. Exempelvis pågår det ett försök av Stockholms stad i Slakthusområdet med sensorer som känner av gång-, cykel- och biltrafik för att kunna optimera parkering, framkomlighet och utrymning vid arrangemang i området.

Även medborgarna och deras kameror kan ses som sensorer. Det pågår olika projekt där man tillsammans samlar in data om flora och fauna, genom att vem som helst kan fota arter i deras naturliga miljö. Det ger en indikation på förekomst och läge, och genom öppna databaser kan forskningen använda den gemensamt insamlade datan.

Ett av de företag som ställde ut Building Sustainability 2018 var Lindinvent som erbjuder ett stort sortiment av lösningar och produkter för behovsstyrd ventilation för kontor, skolor och sjukvård. Ventilationen anpassas med hjälp av sensorer som håller koll på faktorer som temperatur, luftfuktighet och närvaro. Detta skapar ett bra och miljövänligt inneklimat.

Skriven av Malena Beijer

Sensorer sköter luftflödet på kontoret
Sensorer sköter luftflödet på kontoret
Mobilkameror blir sensorer
Mobilkameror blir sensorer

Nyheter

Ultratunn ytbeklädnad

Dekton är ett material baserat på mineraler som kan användas för ytbeklädnad på möbler, dörrar, köksinredning eller som väggpaneler, bänkskivor m m. Dekton lanseras nu i en tunnare variant, Slim, med en tjocklek på endast 4 mm. Det tunnare och lättare utförandet är enkelt att montera och skapar nya möjligheter för arkitekter och designers.

Grönt tak med AlkorGREEN

2019-04-12
Gummiduk

AlkorGREEN från RENOLIT är ett komplett system för gröna tak. Taksystemet fungerar både på nya byggnader och renoveringsprojekt, och kan användas både för takträdgårdar och sedumtak.

Minskad nybyggnad ger plats för underhåll

Minskad nybyggnad ger plats för underhåll

Två gånger per år mäter Industrifakta aktiviteten inom byggnadsunderhåll. I samband med kartläggningen intervjuas en fastighetspanel bestående av 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare i Sverige, vilket ger en god indikation när det gäller utveckling och inriktning inom byggnadsunderhåll.

Trapp och hiss i ett

Globus Hera är en kombinerad trapp och lyftplattform för vertikala lyft som kan användas av både rullstolsburna och gående. Vid dagligt användande fungerar den som en vanlig trappa med en klassisk design men vid behov förvandlas den enkelt med ett knapptryck till en hiss som tar användaren upp eller ned.

Nyckelfritt hänglås

Nyckelfritt hänglås

Smart Lock från Habo är ett nytt hänglås med fingeravtrycksläsare och appstyrning. Via appen kan permanent eller tidsbegränsad tillgång ges för obegränsat antal användare. I appens historik syns också vem som öppnat låset.

Trädgårdsprodukter i corten

Trädgårdsprodukter i corten

Byggkatalogen besökte mässan Nordiska trädgårdar och spanade efter nyheter. Det fanns många fina växthus, kompostlösningar och praktiska trädgårdsprodukter. Dessutom fanns det befintliga lösningar i nya material, som exempelvis lettiska Corten Design som tillverkar kantstöd, planteringskärl och spaljéer i corten-stål.