Nyheter

Sensorer är en del av framtiden

Sensorer är en del av framtiden
Framtidens sensorer var ett av ämnena på konferensen Building Sustainability 2018, där det pratades mycket om sensorer i byggnader och ute i det offentliga rummet. Där vi i framtidens samhälle kommer att ta hand och processa data på ett mycket effektivare och snabbare sätt

Att låta ventilationen vara konstant påkopplad på en arbetsplats styrd av en klocka är inte miljövänligt, utan det är bättre att ha sensorer som känner av hur många som är på kontoret, vad det är för ute temperatur, om solen lyser osv och sen optimera luftflöden efter aktuell information. Nu finns det företag som utvecklar webbverktyg som går att ha både på dator, läsplattor och smartphones. Där går det att läsa av all information som är nödvändig för att optimera inneklimatet. Det behovsstyrda systemet är baserat på luftflöden som både ventilerar vistelsezoner och som samtidigt hanterar eventuellt behov av tilläggskyla eller tilläggsvärme.

I framtiden kommer vi att använda sensorer både inomhus för att sköta våra fastigheter energieffektivt, men också i det större sammanhanget. Exempelvis pågår det ett försök av Stockholms stad i Slakthusområdet med sensorer som känner av gång-, cykel- och biltrafik för att kunna optimera parkering, framkomlighet och utrymning vid arrangemang i området.

Även medborgarna och deras kameror kan ses som sensorer. Det pågår olika projekt där man tillsammans samlar in data om flora och fauna, genom att vem som helst kan fota arter i deras naturliga miljö. Det ger en indikation på förekomst och läge, och genom öppna databaser kan forskningen använda den gemensamt insamlade datan.

Ett av de företag som ställde ut Building Sustainability 2018 var Lindinvent som erbjuder ett stort sortiment av lösningar och produkter för behovsstyrd ventilation för kontor, skolor och sjukvård. Ventilationen anpassas med hjälp av sensorer som håller koll på faktorer som temperatur, luftfuktighet och närvaro. Detta skapar ett bra och miljövänligt inneklimat.

Skriven av Malena Beijer

Sensorer sköter luftflödet på kontoret
Sensorer sköter luftflödet på kontoret
Mobilkameror blir sensorer
Mobilkameror blir sensorer

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.