Nyheter

Sensor vann Nordbyggs guldmedalj

Sensor vann Nordbyggs guldmedalj
Svenska InviSense tillverkar sensorer som håller koll på den relativa fuktigheten i byggnadskonstruktioner. Den nya tekniken är trådlös och mätdatat sparas i en molntjänst för analys av fuktutvecklingen i byggnaden. På Årets Bygge-galan belönades sensorn med utmärkelsen Nordbyggs guldmedalj 2019.

Det svenska företaget InviSense är vinnare av Nordbyggs Guldmedalj, priset för bästa produktnyhet inom byggbranschen. Varje år presenterar tidningen Byggindustrin cirka 100 produkter som är med och tävlar om Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet. Utmärkelsen är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg.

Bland alla produktnyheter väljs tio finalister ut, som presenteras i tidningen Byggindustrin. Läsarna får rösta på sin favorit. Därefter tar en expertjury från de tre arrangörerna av priset vid och utser segraren. Årets vinnare är det svenska företaget Invisense vars produkter har utvecklats vid Printed Electronics Arena i Norrköping i ett samarbete med Linköpings universitet och Rise Acreo.

Expertjuryns motivering:
”Tack vare Invisenses innovation kan fastighetsägare nu effektivt upptäcka fuktskador och ringa in omfattningen – utan att göra åverkan på konstruktionen. De passiva sensorerna som ingår i systemet är hållbara ur alla perspektiv. Molntjänsten för analys av mätdata ger förutsättningar för snabba och korrekta insatser vid fuktskador – vilket kan minimera kostnader och rädda stora värden.”

Detta är tionde gången guldmedaljen delas ut. Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas. Förra året fick företaget Operose medaljen för sin arbetsbyxa för gravida hantverkare. Guldmedaljen fyller en viktig uppgift eftersom den pekar på den stora innovationskraften i vår bransch och tjänar som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter.

Skrivet av Malena Beijer

Byggkatalogen har tidigare skrivit om denna produkt.

InviSense fuktsensor
InviSense fuktsensor
Vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2019
Vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2019

Nyheter

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Detaljhandelns byggande faller

I sin kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, redovisar Navet Analytics AB, tidigare Industrifakta, utvecklingen för första kvartalets byggande och underhåll inom bostäder och lokaler.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Automatisk cykelpump utan el

Automatisk cykelpump utan el

Smekab Citylife har lanserat en ny automatisk cykelpump vid namn CANAIR. Cykelpumpen drivs av kvävgas och behöver därför ingen elanslutning vilket gör den mycket flexibel och lättplacerad vid exempelvis cykelparkeringar, resecentrum eller längs cykelvägar.