Nyheter

Sensor vann Nordbyggs guldmedalj

Sensor vann Nordbyggs guldmedalj
Svenska InviSense tillverkar sensorer som håller koll på den relativa fuktigheten i byggnadskonstruktioner. Den nya tekniken är trådlös och mätdatat sparas i en molntjänst för analys av fuktutvecklingen i byggnaden. På Årets Bygge-galan belönades sensorn med utmärkelsen Nordbyggs guldmedalj 2019.

Det svenska företaget InviSense är vinnare av Nordbyggs Guldmedalj, priset för bästa produktnyhet inom byggbranschen. Varje år presenterar tidningen Byggindustrin cirka 100 produkter som är med och tävlar om Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet. Utmärkelsen är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg.

Bland alla produktnyheter väljs tio finalister ut, som presenteras i tidningen Byggindustrin. Läsarna får rösta på sin favorit. Därefter tar en expertjury från de tre arrangörerna av priset vid och utser segraren. Årets vinnare är det svenska företaget Invisense vars produkter har utvecklats vid Printed Electronics Arena i Norrköping i ett samarbete med Linköpings universitet och Rise Acreo.

Expertjuryns motivering:
”Tack vare Invisenses innovation kan fastighetsägare nu effektivt upptäcka fuktskador och ringa in omfattningen – utan att göra åverkan på konstruktionen. De passiva sensorerna som ingår i systemet är hållbara ur alla perspektiv. Molntjänsten för analys av mätdata ger förutsättningar för snabba och korrekta insatser vid fuktskador – vilket kan minimera kostnader och rädda stora värden.”

Detta är tionde gången guldmedaljen delas ut. Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas. Förra året fick företaget Operose medaljen för sin arbetsbyxa för gravida hantverkare. Guldmedaljen fyller en viktig uppgift eftersom den pekar på den stora innovationskraften i vår bransch och tjänar som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter.

Skrivet av Malena Beijer

Byggkatalogen har tidigare skrivit om denna produkt.

InviSense fuktsensor
InviSense fuktsensor
Vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2019
Vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2019

Nyheter

Fresh lanserar ny avfuktare

Fresh lanserar ny avfuktare

Fresh nya sorptionsavfuktare D-800 och D-1200 gör det möjligt att avfukta i låga temperaturer. Det gör att de passar bra för kalla utrymmen som utsätts för fukt, exempelvis krypgrunden, källaren, tvättstugan eller husbilen. Avfuktarna är kompakta, tystgående och optimerade för drift dygnet runt.