Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Sänker spänningen och spar energi

Nyheter

Sänker spänningen och spar energi

Sänker spänningen och spar energi
2011-09-20
Energisparsystemet Wess dimrar både stora och små belysningsanläggningar och ska minska elanvändning och underhållskostnader.

        
 

Med dimringssystemet Wess kan man minska energibehovet och dessutom få ökad livslängd för don och ljuskällor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny produkt för dimring av belysningsanläggningar ska enligt leverantören Malux ge en energibesparing på mellan 25 och 40 procent.

– Effektbehovet sjunker kraftigt och man får även minskat behov av underhåll. Tillsammans gör det att man får en återbetalningstid på två till fem år. Det vill säga kortare tid än garantitiden som är fem år, säger Martin Schulze Nilsson, produktansvarig på Malux.

Dimring sker centralt
Systemet är anpassat för vägbelysning, cykelbanor, tunnlar, gångstråk och liknande. Det installeras i anslutning till en transformatorstation eller belysningscentral.

– Genom att dimringen sker centralt och att ljuskällornas livslängd ökar får man minskade underhållskostnader, säger Martin Schulze Nilsson.

Sänker spänningen stegvis
Vid dimring sänker man spänningen ner till valfri nivå. Sänkningen kan göras i flera små steg från 230 volt ner till 185 volt. Något som är skonsamt för ljuskällorna och ska ge dem ökad livslängd. Sänkningen kan även ställas in för valfria tidsintervall.

För flertalet ljuskällor
Systemet är anpassat för ljuskällor med konventionella driftdon, exempelvis metallhalogen, hög- och lågtrycksnatrium, lysrör och kvicksilver. Dimringen ska också fungera om led-armaturer ingår i anläggningen. Med särskilda driftdon kan man dimra även led-armaturerna.

Produkten finns för 10, 16, 25 och 32 ampere.

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.

Betongtakpanna i nytt utförande

2020-03-23
Takpannor

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.