• Nyheter
  • Runda flexibla planteringslådor i betong

Nyheter

Runda flexibla planteringslådor i betong

Runda flexibla planteringslådor i betong
JOM som är mest kända för sina träd- och markskydd i gjutjärn, tillverkar även planteringslådor av betongelement. Där fyra grundelement kan sättas samman till lådor med valfri längd och bredd. Eftersom det bygger på en kedjekonstruktion, kan lådorna göras hur stora som helst. Hittills har det mest varit fråga om fyrkantiga lådor, men nu har man även börjat med runda lådor.

Lådan kan användas i alla sammanhang där man vill skilja mellan planteringsjord och omgivande bärlager, men där man vill kunna släppa ut trädrötter i de omgivande lagren. Den hopsatta planteringslådan ger ett perfekt upplag för markgaller av fribärande typ. Den flexibla möjligheten till att skapa olika storlekar gör att konstruktionerna kan användas till vilket galler som helst. 

Montaget av sidorna sker genom en enkel koppling som låses med en kopplingssprint i armeringsstål. Elementen har ingjutna tappar för lyftöglor vilket gör att en sammansättning av lådan lämpligen görs utanför planteringsgropen, varefter hela konstruktionen lyfts på plats efter sammansättning. Lådorna fungerar även om man vill skapa stora växtbäddar utan att galler används.

Konstruktionen erbjuder stora öppningar för trädrötter, en hög öppning för grunt liggande rötter samt en balk som ger stöd för hela konstruktionen i dess underkant.

Skriven av Malena Beijer

Planteringslådor i betong
Planteringslådor i betong

Nyheter

Världens första skyddshjälm med MIPS

MIPS är en hjälmintegrerad teknik som tillåter att hjälmen, vid ett fall eller slag, kan rotera i förhållande till huvudet och på så sätt skydda hjärnan från rotationsskador. MIPS finns sedan tidigare i bland annat skid- och cykelhjälmar men nu är Guardio Safety först i världen med att lansera en skyddshjälm med MIPS för användning inom bygg- och industribranschen.

Panel skapad av gran och polymerer

2019-05-17
Skivor

WoodPlastic har tidigare bara tillverkat trall, men har nu även en väggpanel i sitt sortiment. Kompositbrädor gjorda av trä och HDPE-polymerer som passar för för huset, attefallshuset, friggeboden, vindskyddet eller annan avskärmning som utsätts för väder och vind.

Hållbart fallskydd av kork

Hållbart fallskydd av kork

Corkeen Play är en ny fallskyddsbeläggning från Nordic Surface som är baserad på kork från korkekar och som är naturligt fri från gifter, mikroplaster och hormonstörande ämnen.

Friskluftsventil med bullerdämpning

Friskluftsventil med bullerdämpning

Trafikverket behövde en bullerdämpande friskluftventil med hög ljudreduktion och tillräckligt högt flöde när de bullerskyddar bostäder i närheten av bland annat järnvägar. HIAK fick uppdraget att utveckla denna ljuddämpande ventil som nu finns på marknaden.

Flexibel Lekplatslösning

Flexibel Lekplatslösning

CADO har utvecklat en ny typ av lekplatslösning som gör det enkelt att förändra lekplatser och idrottsplatser i takt med att behovet i området förändras. Systemet, vid namn Click & Play, gör det enkelt att byta ut ett lekredskap till ett nytt som förankras i befintligt fundament och underlag. Det gamla lekredskapet kan i sin tur användas på ett annat område.