Nyheter

Rullbar betong lanseras i Sverige

Rullbar betong lanseras i Sverige
Det nya byggnadsmaterialet kallas Concrete Canvas och kan liknas vid en torr betongmatta som har många tillämpningsområden. Det är ett flexibelt, betongimpregnerat tyg som härdar efter vattning och bildar ett tunt betonglager.

Concrete Canvas möjliggör betongkonstruktioner utan krav på någon speciell anläggning eller blandningsutrustning, endast vatten behövs. Materialet härdar under 24 timmar, men fortsätter sen att öka i styrka. 

Produkten består av en tredimensionell fibermatris som innehåller en torrbetongmix. Den ena ytan är öppen för att kunna bevattnas, den andra består av en pvc-duk som säkerställer att konstruktionen blir helt vattentät. Betongmattan kan bevattnas med slang eller nedsänkas under vatten. När materialet är härdat förstärker fibrerna betongen och förhindrar sprickuppkomst. 

CC finns både på stora och små rullar, så att man kan frakta den även till svåråtkomliga utrymmen. Eftersom det går åt mindre betong vid konstruktionen blir det miljövänligare än traditionella betongprojekt. 

Eftersom betongen kan härda både i söt- och saltvatten, kan man använda den till betongprojekt under vattnet varsomhelst.

Skriven av Malena Beijer

Concrete Canvas
Concrete Canvas

Nyheter

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.