Nyheter

Rullbar betong lanseras i Sverige

Rullbar betong lanseras i Sverige
Det nya byggnadsmaterialet kallas Concrete Canvas och kan liknas vid en torr betongmatta som har många tillämpningsområden. Det är ett flexibelt, betongimpregnerat tyg som härdar efter vattning och bildar ett tunt betonglager.

Concrete Canvas möjliggör betongkonstruktioner utan krav på någon speciell anläggning eller blandningsutrustning, endast vatten behövs. Materialet härdar under 24 timmar, men fortsätter sen att öka i styrka. 

Produkten består av en tredimensionell fibermatris som innehåller en torrbetongmix. Den ena ytan är öppen för att kunna bevattnas, den andra består av en pvc-duk som säkerställer att konstruktionen blir helt vattentät. Betongmattan kan bevattnas med slang eller nedsänkas under vatten. När materialet är härdat förstärker fibrerna betongen och förhindrar sprickuppkomst. 

CC finns både på stora och små rullar, så att man kan frakta den även till svåråtkomliga utrymmen. Eftersom det går åt mindre betong vid konstruktionen blir det miljövänligare än traditionella betongprojekt. 

Eftersom betongen kan härda både i söt- och saltvatten, kan man använda den till betongprojekt under vattnet varsomhelst.

Skriven av Malena Beijer


Concrete Canvas
Concrete Canvas

Nyheter

Luftrenare som chockar virus

Det finska företaget Genano Oy har en patenterad reningsteknologi som bygger på en kraftfull elektronisk luftrening som bland annat avdödar luftburna mikrober, som virus, bakterier och mögelsporer, från inomhusluften genom 25 000 volts elstötar.

Koldioxidneutral isoleringsskiva

2021-05-10
Mineralull

Paroc har lanserat en ny koldioxidneutral isoleringsskiva där tillverkningstekniken och en hög andel återvunnen stenull leder till kraftigt minskade koldioxidutsläpp i tillverkningsskedet. Resterande CO₂-utsläpp kompenseras via ett verifierat utsläppningsminskningsprogram.

Bihotell för en hållbar stadsmiljö

Bihotell för en hållbar stadsmiljö

Bee Block© framtagen av BEE URBAN, är en installation för solitära bin som letar sina boplatser. Bihotellet är tillverkat av ek och är tänkt att placeras i urban miljö för att bidra till en mer hållbar stadsmiljö. Stor vikt är lagd vid hantverket för en mer hållbar produkt över tid.