Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Rillor ger effektivare energikollektor

Nyheter

Rillor ger effektivare energikollektor

Rillor ger effektivare energikollektor
Företaget Muovitech har utvecklat en energikollektor som ger bättre flöde vid låga pumphastigheter, och därmed ger bättre värmeupptagningsförmåga.

         
 

Muovitechs nya energikollektor, Turbulence Collector, har rillor som ska ge bättre värmeupptagningsförmåga och lägre tryckfall.

 

Den nya U-rörskollektorn, Turbulence Collector, har utformats med spiralrillor på insidan av det dubbellindade polyetenröret. På så vis får man ett turbulent flöde även vid lägre pumphastigheter, något som ger förbättrad värmeupptagningsförmåga.
– Konkret innebär det här att man får ungefär 10 procent högre temperaturer till värmepumpen, som då blir cirka 15 procent effektivare i drift, säger Kari Ojala som är marknadschef på Muovitech AB.


Ger lägre tryckfall

En annan fördel med den nya kollektorn är att tryckfallet blir cirka 15 procent lägre än i jämförbara U-rörskollektorer med slät insida. Därmed behöver inte pumpen arbeta så hårt, vilket i sin tur ger lägre driftkostnader. Ett lägre tryckfall i kollektorn betyder också att borrhålen kan göras djupare.

Komplett med returvikt
Muovitechs kollektorer levereras med fabrikssvetsad returvikt med en tyngd som är anpassad till kollektorlängden. Därför behöver inga extra vikter hängas på vid nedsänkningen. Dessutom är viktens längd anpassad för att styrningen ska bli optimal och  transportskador ska undvikas.
Den nya kollektorn, som har utvecklats hos företaget i Brämhult, har fått världspatent.

 

Nyheter

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.