• Nyheter
  • Rillor ger effektivare energikollektor

Nyheter

Rillor ger effektivare energikollektor

Rillor ger effektivare energikollektor
Företaget Muovitech har utvecklat en energikollektor som ger bättre flöde vid låga pumphastigheter, och därmed ger bättre värmeupptagningsförmåga.

         
 

Muovitechs nya energikollektor, Turbulence Collector, har rillor som ska ge bättre värmeupptagningsförmåga och lägre tryckfall.

 

Den nya U-rörskollektorn, Turbulence Collector, har utformats med spiralrillor på insidan av det dubbellindade polyetenröret. På så vis får man ett turbulent flöde även vid lägre pumphastigheter, något som ger förbättrad värmeupptagningsförmåga.
– Konkret innebär det här att man får ungefär 10 procent högre temperaturer till värmepumpen, som då blir cirka 15 procent effektivare i drift, säger Kari Ojala som är marknadschef på Muovitech AB.


Ger lägre tryckfall

En annan fördel med den nya kollektorn är att tryckfallet blir cirka 15 procent lägre än i jämförbara U-rörskollektorer med slät insida. Därmed behöver inte pumpen arbeta så hårt, vilket i sin tur ger lägre driftkostnader. Ett lägre tryckfall i kollektorn betyder också att borrhålen kan göras djupare.

Komplett med returvikt
Muovitechs kollektorer levereras med fabrikssvetsad returvikt med en tyngd som är anpassad till kollektorlängden. Därför behöver inga extra vikter hängas på vid nedsänkningen. Dessutom är viktens längd anpassad för att styrningen ska bli optimal och  transportskador ska undvikas.
Den nya kollektorn, som har utvecklats hos företaget i Brämhult, har fått världspatent.

 

Nyheter

Den nya flexibla färgskrapan

2022-01-17
Måleriverktyg

Speedheaters Flexiskrapa är ett nytt unikt multiverktyg med 6 möjliga profiler i 1. Skrapan är ergonomiskt utformat med flexibel vinkellösning och två fasta lägen med möjlighet att kunna arbeta med skärets alla sidor utan att behöva montera om bladet!

Mattsvart takavvattning

2022-01-14
Takavvattning

Plannja har utökat sitt sortiment av takavvattning med en mattsvart kulör som gör det möjligt att ha samma mattsvarta kulör på både tak och takavvattning.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Byggkatalogens redaktion önskar alla våra kunder och läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Vi är tillbaka igen efter helgerna med aktuella produktnyheter och trendspaningar i byggbranschen. Fortsätt gärna höra av er med tips på nya och spännande produkter eller andra synpunkter och önskemål!