• Nyheter
  • Rillor ger effektivare energikollektor

Nyheter

Rillor ger effektivare energikollektor

Rillor ger effektivare energikollektor
Företaget Muovitech har utvecklat en energikollektor som ger bättre flöde vid låga pumphastigheter, och därmed ger bättre värmeupptagningsförmåga.

         
 

Muovitechs nya energikollektor, Turbulence Collector, har rillor som ska ge bättre värmeupptagningsförmåga och lägre tryckfall.

 

Den nya U-rörskollektorn, Turbulence Collector, har utformats med spiralrillor på insidan av det dubbellindade polyetenröret. På så vis får man ett turbulent flöde även vid lägre pumphastigheter, något som ger förbättrad värmeupptagningsförmåga.
– Konkret innebär det här att man får ungefär 10 procent högre temperaturer till värmepumpen, som då blir cirka 15 procent effektivare i drift, säger Kari Ojala som är marknadschef på Muovitech AB.


Ger lägre tryckfall

En annan fördel med den nya kollektorn är att tryckfallet blir cirka 15 procent lägre än i jämförbara U-rörskollektorer med slät insida. Därmed behöver inte pumpen arbeta så hårt, vilket i sin tur ger lägre driftkostnader. Ett lägre tryckfall i kollektorn betyder också att borrhålen kan göras djupare.

Komplett med returvikt
Muovitechs kollektorer levereras med fabrikssvetsad returvikt med en tyngd som är anpassad till kollektorlängden. Därför behöver inga extra vikter hängas på vid nedsänkningen. Dessutom är viktens längd anpassad för att styrningen ska bli optimal och  transportskador ska undvikas.
Den nya kollektorn, som har utvecklats hos företaget i Brämhult, har fått världspatent.

 

Nyheter

Navet Uppsving för hemmaprojekten

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.

Nordbyggs guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

Nordbyggs Guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

ECO-Betong från Swerock är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2020. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I år valde juryn att uppmärksamma en anrik produkt i ständig utveckling med en framtida avgörande effekt: klimatförbättrad betong, symboliserad av ECO-Betong från Swerock.