Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Regionala vinnare och förlorare på byggmarknaden

Nyheter

Regionala vinnare och förlorare på byggmarknaden

Nya Karolinska Solna. Foto Harald Holm
Industrifakta presenterar fyra gånger per år en marknadsvolymutveckling av byggmaterialanvändningen för ny- och ombyggnad av bostäder och lokaler.

På riksnivå beräknas den totala byggmaterialanvändningen, exklusive installationsmateriel och baserat på påbörjade objekt, ha ökat med preliminärt ca 35 procent i år jämfört med helåret 2015. Statistiken för fjärde kvartalet är ännu inte tillgänglig, men årstakten för årets första tre kvartal visar en ökning med 37 procent.

De regionala skillnaderna är betydande. De län som visar bäst tillväxt, baserat på årstakten för kvartal 1-3, är Södermanlands och Dalarnas län, där utvecklingen tyder på en fördubbling av byggmaterialanvändningen i år. Längst ner på listan hamnar Blekinge län, där årstakten visar en minskning med 35 procent.

Storstadslänens dominans har ökat under det senaste året. 2015 svarade Stockholms-, Västra Götalands- och Skåne län för drygt hälften av byggmaterialanvändningen. Under årets första tre kvartal har deras andel passerat 55 procent av hela rikets volym.

Källa: Industrifakta, Marknadstrender Bygg

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.