Nyheter

Räddningslina ger extra utväg

Räddningslina ger extra utväg
En ny räddningslina med broms ska ge en alternativ väg ut när övriga utrymningsvägar är rökfyllda eller blockerade.

         
 

Räddningslina Rescue Line för utrymning via fönster. Genom att dra handtaget nedåt släpper man på bromsen och får en kontrollerad nedstigning.

  
 
 

Räddningslinan består av en karbinhake, rep med broms och sele.

Karlstadsföretaget Peseq har utvecklat räddningslinan Rescue Line som ska användas för evakuering genom fönster vid brand eller andra nödsituationer. Enligt företaget är linan ett komplement till andra utrymningsvägar i småhus, flerfamiljshus, hotell och kontorshus.

Linan är främst avsedd att användas när andra utgångar, som trappor, korridorer eller hissar, är blockerade, rökfyllda eller inte kan användas av andra skäl.

Broms kontrollerar nedfirningen

Produkten består av en karbinhake, rep med broms och sele. När man ska ta sig ut kliver man i selen och drar åt den. Linans karbinhake fästs i en förankringspunkt vid ett fönster. Därefter kan man kliva ut genom fönstret och kontrollerat bromsa sig ner till marken.

Här finns filmklipp som visar hur man klättrar ner.

Genomgått tester

Räddningslinan kan användas för höjder upp till 17 meter och klarara personer som väger mellan 20 och 110 kilo. Produkten är testad av det tyska certifieringsorganet TÜV och är CE-märkt.

 

 

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.