Vi utför underhåll av Byggkatalogen.se vilket kan påverka sökresultatet. Vi beklagar störningen och hoppas det ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Räddningslina ger extra utväg

Räddningslina ger extra utväg
2011-11-03
En ny räddningslina med broms ska ge en alternativ väg ut när övriga utrymningsvägar är rökfyllda eller blockerade.

         
 

Räddningslina Rescue Line för utrymning via fönster. Genom att dra handtaget nedåt släpper man på bromsen och får en kontrollerad nedstigning.

  
 
 

Räddningslinan består av en karbinhake, rep med broms och sele.

Karlstadsföretaget Peseq har utvecklat räddningslinan Rescue Line som ska användas för evakuering genom fönster vid brand eller andra nödsituationer. Enligt företaget är linan ett komplement till andra utrymningsvägar i småhus, flerfamiljshus, hotell och kontorshus.

Linan är främst avsedd att användas när andra utgångar, som trappor, korridorer eller hissar, är blockerade, rökfyllda eller inte kan användas av andra skäl.

Broms kontrollerar nedfirningen

Produkten består av en karbinhake, rep med broms och sele. När man ska ta sig ut kliver man i selen och drar åt den. Linans karbinhake fästs i en förankringspunkt vid ett fönster. Därefter kan man kliva ut genom fönstret och kontrollerat bromsa sig ner till marken.

Här finns filmklipp som visar hur man klättrar ner.

Genomgått tester

Räddningslinan kan användas för höjder upp till 17 meter och klarara personer som väger mellan 20 och 110 kilo. Produkten är testad av det tyska certifieringsorganet TÜV och är CE-märkt.

 

 

Nyheter

Kombinationsbruk med permanent kolsänka

2023-02-01
Murbruk

Finja Betongs gröna Eco-linje utökas nu med ytterligare en byggprodukt - Mur- & Putsbruk B ECO, ett torrbruk med en inbyggd och livslång kolsänka i form av biokol som motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären.

Kraftfullt grepp med Carbonhand®

Personer som drabbas av nedsatt handfunktion får ofta svårt att fortsätta utföra sitt arbete på ett självständigt sätt efter en rehabilitering. Bioservo har därför utvecklat ett nytt hjälpmedel med den kraftförstärkande handsken Carbonhand®.

Murblock Bas ECO oisolerat lättklinkerblock med inbyggt biokol

Lättklinkerblock med inbyggd kolsänka

Finja Betong fortsätter att producera klimatpositiva byggprodukter i sin gröna Eco-linje. Nu senast lanserades det spårade lättklinkerblocket Murblock Bas ECO med en permanent CO₂-sänka* i form av biokol som varar hela produktens livstid.