Nyheter

Räddningslina ger extra utväg

Räddningslina ger extra utväg
En ny räddningslina med broms ska ge en alternativ väg ut när övriga utrymningsvägar är rökfyllda eller blockerade.

         
 

Räddningslina Rescue Line för utrymning via fönster. Genom att dra handtaget nedåt släpper man på bromsen och får en kontrollerad nedstigning.

  
 
 

Räddningslinan består av en karbinhake, rep med broms och sele.

Karlstadsföretaget Peseq har utvecklat räddningslinan Rescue Line som ska användas för evakuering genom fönster vid brand eller andra nödsituationer. Enligt företaget är linan ett komplement till andra utrymningsvägar i småhus, flerfamiljshus, hotell och kontorshus.

Linan är främst avsedd att användas när andra utgångar, som trappor, korridorer eller hissar, är blockerade, rökfyllda eller inte kan användas av andra skäl.

Broms kontrollerar nedfirningen

Produkten består av en karbinhake, rep med broms och sele. När man ska ta sig ut kliver man i selen och drar åt den. Linans karbinhake fästs i en förankringspunkt vid ett fönster. Därefter kan man kliva ut genom fönstret och kontrollerat bromsa sig ner till marken.

Här finns filmklipp som visar hur man klättrar ner.

Genomgått tester

Räddningslinan kan användas för höjder upp till 17 meter och klarara personer som väger mellan 20 och 110 kilo. Produkten är testad av det tyska certifieringsorganet TÜV och är CE-märkt.

 

 

Nyheter

Dramatisk nedgång i byggandet av privata lokaler

Dramatisk nedgång i byggandet av privata lokaler

Enligt NAVET Analytics löpande konjunkturbevakning på den nordiska byggmarknaden påbörjades det under årets första tre kvartal ny- och ombyggnadsinvesteringar inom privata och offentliga lokaler till ett värde av ca 106 miljarder kronor. Jämfört med samma period förra året innebär det en marginell nedgång med runt 2 procent.

Toniton x Kakelspecialisten

Toniton x Kakelspecialisten

Toniton tycker att det behövs mer färg i världen och inleder sitt uppdrag i hemmen med filosofin att färg i sig är den enda dekoration som behövs. I samarbete med Kakelspecialisten erbjuds ett nytt sortiment av kakel, klinker och matchande fog.