Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Prisvinnande doslock av återvunnen plast

Nyheter

Prisvinnande doslock av återvunnen plast

Prisvinnande doslock av återvunnen plast
För andra året i rad har Elmässan utsett en produkt från ABB i kategorin ”Bästa Elnyhet”. I år vann ABB med sitt hållbara tävlingsbidrag lock till installationsdosor av återvunnen plast.

Doslocken är tillverkade av plastförpackningar som samlas in från hushåll i Norden och som mals ner till plastgranulat vid Fortums plastraffinaderi i Riihimäki och därefter levereras till ABB:s fabrik i Borgå i Finland. För att doslocken ska tillverkas på ett så hållbart sätt som möjligt så används bara en liten mängd färgpigment vilket gör att färgen varierar mellan olika tillverkningstillfällen.

Cirkulär ekonomi - Installationsmaterial av returplast som råmaterial
Lock till apparat-, tak-, kopplings- och spisdosor tas bort och kastats efter installationen men eftersom locken är tillverkade av återvinningsbart material kan de lämnas in på en återvinningsstation och på så sätt kan en större mängd plast återvinnas.

ABB:s fabrik i Borgå i Finland uppskattas årligen tillverka flera miljoner installationsdosor och under 2020 har en övergång skett till att börja tillverka lock till apparat-, tak-, kopplings- och spisdosor av returplast insamlat i Norden. Genom att använda återvunnen plast i ABB-apparatdosor förväntas det totala koldioxidavtrycket minska med 36 000 kg per år (ungefär motsvarande 45 år av en person i Nordens genomsnittliga energikonsumtion av värme).

Tävlingarna på Elmässan 2020 genomfördes i år digitalt på grund av rådande Corona-restriktioner.

2019 vann ABB kategorin för Bästa Elnyhet på Elmässan med sin kabelavlastare för installationsdosor.

Skriven av Helena Bengtsson

ABBs återvunna doslock på apparatdosa
ABBs återvunna doslock på apparatdosa

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Ecosafe fallskydd Björns trädgård

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.