• Nyheter
  • Prisvinnande doslock av återvunnen plast

Nyheter

Prisvinnande doslock av återvunnen plast

Prisvinnande doslock av återvunnen plast
För andra året i rad har Elmässan utsett en produkt från ABB i kategorin ”Bästa Elnyhet”. I år vann ABB med sitt hållbara tävlingsbidrag lock till installationsdosor av återvunnen plast.

Doslocken är tillverkade av plastförpackningar som samlas in från hushåll i Norden och som mals ner till plastgranulat vid Fortums plastraffinaderi i Riihimäki och därefter levereras till ABB:s fabrik i Borgå i Finland. För att doslocken ska tillverkas på ett så hållbart sätt som möjligt så används bara en liten mängd färgpigment vilket gör att färgen varierar mellan olika tillverkningstillfällen.

Cirkulär ekonomi - Installationsmaterial av returplast som råmaterial
Lock till apparat-, tak-, kopplings- och spisdosor tas bort och kastats efter installationen men eftersom locken är tillverkade av återvinningsbart material kan de lämnas in på en återvinningsstation och på så sätt kan en större mängd plast återvinnas.

ABB:s fabrik i Borgå i Finland uppskattas årligen tillverka flera miljoner installationsdosor och under 2020 har en övergång skett till att börja tillverka lock till apparat-, tak-, kopplings- och spisdosor av returplast insamlat i Norden. Genom att använda återvunnen plast i ABB-apparatdosor förväntas det totala koldioxidavtrycket minska med 36 000 kg per år (ungefär motsvarande 45 år av en person i Nordens genomsnittliga energikonsumtion av värme).

Tävlingarna på Elmässan 2020 genomfördes i år digitalt på grund av rådande Corona-restriktioner.

2019 vann ABB kategorin för Bästa Elnyhet på Elmässan med sin kabelavlastare för installationsdosor.

Skriven av Helena Bengtsson

ABBs återvunna doslock på apparatdosa
ABBs återvunna doslock på apparatdosa

Nyheter

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

2021-11-24
Plastgolv

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

ECOBOT autonoma städrobotar gör jobbet själva

Autonoma städrobotar gör jobbet själva

Procurator och Supplies Direct lanserar nu ECOBOT, den nya generationens helt autonoma kombiskur- och sopmaskiner från Gaussian Robotics som kan hantera golvrengöringen i sjukhus, kontor, skolor, stormarknader och parkeringsgarage på egen hand. Städrobotarnas driftsystem skapar egna kartor och planerar den optimala städrutten, även om det innebär att ta hissen mellan olika våningsplan själva.

Moduler för jobb och undervisning utomhus

2021-11-22
Uterum o d

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.

Bygglov för privata lokaler visar positiv trend

Bygglov för privata lokaler visar positiv trend

I NAVET Analytics senaste månadsbrev Marknadssignaler & prognoser, visar statistiken över antalet beviljade bygglov för privata lokaler, som kontor, handel och hotell, en positiv utveckling. NAVET Analytics menar att utvecklingen signalerar en ganska stark tillväxt, sett till antalet nybyggnadsprojekt.